Zdravilna moč ingverja: Hujšanje, spolnost, zdravje in ostale prednosti tega superživila, ki varujejo vaše telo

Zdravilna moč ingverja: Hujšanje, spolnost, zdravje in ostale prednosti tega superživila, ki varujejo vaše telo (foto: Profimedia) Profimedia
18. 10. 2022

Ingver je pogosta sestavina, ki jo najdete v večini kuhinj po vsem svetu. Čeprav ga večina ljudi pozna kot aromatično sredstvo v naši hrani, ima ingver številne koristi za zdravje. Ingver na primer pomaga zmanjševati vnetja, lajša kašelj, izboljšuje zdravje srca, povečuje energijo itd. Najbolj podcenjena in pomembna korist ingverja pa so njegove lastnosti pri hujšanju.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Prvi zapisi o uporabi ingverja segajo v čas 500 let pred našim štetjem. Ingver je rastlina, ki izvira iz jugovzhodne Azije, začimbe, ki so pogoste v živilih, pa izvirajo iz korenine. Čeprav ingver doda hrani veliko okusa, so ga v zgodovini uporabljali tudi kot alternativno obliko zdravila.

Če si želite postati bolj zdravi, razmislite o dodajanju ingverja v svojo prehrano.Ta korenina, je znana po afrodiziaku in močnem okusu. Vendar pa je treba poudariti tudi ostale številne malo znane prednosti. 

Ingver ni novost med domačimi zdravili - uporablja se za vse od prehlada in kašlja do bolečin v želodcu, poleg tega pa ga je zelo enostavno vključiti v domače, enostavne recepte. Majhen košček, dodan v skodelico vroče vode, vam bo pomagal odpraviti bolečine v grlu, z zdrobljeno korenino v obroku pa boste najlažje pomirili razdražen želodec. Ostra korenina je močna protivnetna sestavina in je znana po tem, da spodbuja krvni obtok in pomaga pri prebavi. To pa še niso vse prednosti, s katerimi se lahko pohvali.

Poleg tega, da je ingver spolni stimulans, ki povečuje libido in izboljšuje učinkovitost, je tudi odlično superživilo za zdravje. Redno uživanje surovega ali v obliki poparka bo dobro vplivalo na vaše telo.

Kako vam ingver pomaga pri hujšanju?

Ingver je najbolj znan po tem, da lahko pomiri želodec, zlasti kadar imate težave s slabostjo ali napihnjenostjo. Ingver namreč vpliva na to, kako vaše telo kuri maščobe (termogeneza), prebavlja ogljikove hidrate in uporablja inzulin.

Znanstveniki domnevajo, da ingver tudi zavira, koliko maščobe absorbira vaše črevesje, in nadzoruje apetit. Najbolj vznemirljivo je, da ingver pomaga pri zatiranju debelosti, ki je bila povzročena s prehrano z veliko maščobami. To pomeni, da bi vam dodajanje ingverja v vaš dan lahko koristilo, tudi če šele začenjate svojo pot k bolj zdravi prehrani.

Uživanje več ingverja je lahko odličen začetek vašega načrta dobrega počutja in naslednji dosegljivi cilj, ki ga boste dosegli na poti do uspešne spremembe zdravega življenjskega sloga.

Profimedia

Strokovnjaki vedo, da drobni mikrobi v črevesju pomembno vplivajo na vašo telesno težo. Te drobne mikrobe skupaj imenujemo črevesna mikrobiota. Črevesna mikrobiota je eno največjih področij raziskav debelosti. Na črevesno mikrobioto vplivajo vrste zaužite hrane.

Ingver je ena od najpogosteje uporabljenih začimb in zdi se, da ugodno vpliva na črevesne mikrobe. Zdi se, da ingver zmanjšuje vnetja v črevesju in pomaga telesu, da se bolje odziva na inzulin, kar pripomore k boljšemu nadzoru krvnega sladkorja in manjšemu pridobivanju telesne teže.

Ingver pa ni odlično sredstvo le pri zmanjševanju telesne teže, pohvali se lahko tudi z ostalimi krepčilnimi lastnostmi in pomaga pri:

Spodbujanje prebave

Občutek napihnjenega in razdraženega želodca zaradi nepravilne prehrane je lahko precej neprijetn, vendar vam na tem mestu lahko na pomoč priskoči ingver. Skodelica ingverjevega čaja vam lahko pomaga, da se želodec hitreje izprazni, tako da hrana po obilnem obroku ne ostaja v želodcu. Poleg tega bo pomagal umiriti želodec in preprečil napihnjenost in pline. 

Druge pomembne koristi ingverja vključujejo njegovo sposobnost nadzora nad krvnim sladkorjem in serumskim holesterolom, obstajajo pa tudi dokazi, da lahko zmanjša raven kortizola, ki povzroča kopičenje trebušne maščobe.

Profimedia

Zmanjšanje slabosti in bruhanja

Ingver lahko pomaga pri slabosti in bruhanju, saj njegove aktivne sestavine dosežejo dele prebavil, ki povzročajo želodčne težave. Glede na študije naj bi ingverjeva korenina blažila tudi simptome, povezane s potovalno slabostjo, vključno z omotico, slabostjo, bruhanjem in hladnim potenjem. To bi lahko veljalo tudi za ljudi, ki so operirani, in za slabost, povezano s kemoterapijo. Ingver se najpogosteje uporablja za zdravljenje slabosti in bruhanja, povezanih z blago nosečniško slabostjo.

Zmanjšuje holesterol

Ingver lahko pomaga zmanjšati raven holesterola LDL. Sproži poseben encim, ki spremlja in nadzoruje raven holesterola tako, da poveča količino holesterola, ki ga vaše telo porabi. 

Boj proti okužbam

Če se borite z zastrupitvijo s hrano, gingivitisom, prehladom ali gripo, lahko ingver pomaga odpraviti bakterije v telesu, ki vam povzročajo težave.

Lajša bolečine

Številne zdravilne lastnosti ingverja so povezane z njegovimi močnimi protivnetnimi lastnostmi. Zdi se, da so ti učinki pomembni za lokalno uporabo, saj študije podpirajo uporabo ingverjevih obkladkov za lajšanje simptomov osteoartritisa. Lokalni nanosi lahko tudi spodbujajo krvni obtok in blažijo opekline.

Korenina, del rastline, ki se najpogosteje uporablja v alternativnih oblikah medicine, je bogata s hlapnimi olji, ki vsebujejo aktivne sestavine, kot je gingerol. Ta močna protivnetna spojina naj bi pojasnila, zakaj se pri ljudeh z osteoartritisom ali revmatoidnim artritisom, ki redno uživajo ingver, zmanjša stopnja bolečine in izboljša gibljivost.

Profimedia

Raziskave kažejo, da ima ingver protivnetne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati bolečine v mišicah in sklepih. Posamezniki, ki trpijo zaradi artritisa in bolečin v mišicah, so običajno težko tako aktivni, kot bi morali biti, zato so nagnjeni k sedečemu načinu življenja. Jemanje ingverja kot dopolnilo ali v hrani ali pijači jim lahko pomaga, da z gibanjem in višjo stopnjo presnove pokurijo več kalorij. Kombinacija zmanjšanja apetita in višje ravni energije bo privedla do izgube telesne teže pri ljudeh s kakršno koli stopnjo telesne pripravljenosti.

Kako jesti ingver?

Ingver lahko uživate surov, kot zeliščni čaj ali poparek ali pa ga narežite na rezine. Prednost? Odlično se ujema s številnimi izdelki, kot so limona, cimet in med. Ingver lahko uživate tako, da narežete nekaj koščkov in jih pustite stati v čajniku z vročo vodo. Za še boljši okus lahko pripravku dodate nekaj kapljic svežega limoninega soka. Če ste pozimi prehlajeni ali imate celo razdražen želodec, vam bo ingverjev napitek pomagal povrniti moč in okrepiti imunski sistem.

Ingver lahko uživate tudi vložen v slane jedi ali v omaki, kot je piščančji kari z ingverjem. Vašemu telesu bo prinesel okus in številne koristi. Opozoriti velja, da je priporočljivo, da na dan ne uživate več kot 10 g svežega ingverja ali 2 g posušenega ingverja. 

Preberite še:

Kako se znebiti tega nadležnega kašlja?

Priporočamo tudi:

Zakaj so pri ženskah znaki bolezni srca še vedno tako pogosto spregledani (osebna zgodba)