Zdrave lastnosti brokolija, ki jih morate poznati (+recept)

Zdrave lastnosti brokolija, ki jih morate poznati (+recept) (foto: profimedia) profimedia
15. 1. 2020

Brokoli vsaj med otroki ni tako zelo priljubljen in ob jedi z brokolijem se marsikomu nakremži obraz. Če ga znate prav kombinirati, je lahko okusen tudi za neljubitelje zelenjave, na primer na pici ali v narastku. Preverite, zakaj bi ga morali večkrat pripraviti. 

Brokoli ima mnogo odličnih lastnosti, s katerimi boste poskrbeli za svoje zdravje. 

Kup hranljivih snovi

Ena skodelica kuhanega brokolija več kot zadosti dnevni potrebi po vitaminu K (dobite ga kar 250 % - torej veliko več, kot ga potrebujete), ki ga telo potrebuje za boj proti krvnim strdkom in za zdrave kosti. 

Enaka porcija brokolija preseže tudi dnevno potrebo po vitaminu C (ki skrbi za imunski sistem in raven kolagena), zaužijete 50 % priporočenega vnosa kroma (uravnava krvni sladkor) in 40 % folata (vitamina, ki skrbi za spomin in razpoloženje). 

Veliko vlaknin

Vlaknine potrebujete za zdravo prebavo, iz njih se hranijo tudi bakterije v črevesju, ki so povezane s protivnetnim delovanjem, počutjem in imunskim sistemom. Iz brokolija dobite tudi nekaj vode, kar je oblična kombinacija (vlaknine + voda), ki vas nasiti za dlje časa in s tem omogoča nadzorovanje zdrave telesne teže. Ker je krvni sladkor uravnan, verjetno ne boste imeli potrebe poseči po nezdravem prigrizku. 

Varuje srce in možgane

Križnice (med katere spada brokoli) varujejo srce tako, da zmanjšujejo škodo, ki nastaja na žilah in je lahko glavni razlog za srčni infarkt. 

Nekatere snovi iz brokolija povezujemo z zdravjem možganov in živčnega sistema, vpliva tudi na preprečevanje izgube spomina zaradi staranja. 

Vsebuje antioksidante

Antioksidanti v brokoliju zmanjšujejo škodo na koži, ki jo je povzročilo UV sevanje, varujejo oči in zmanjšujejo tveganje za nekatere očesne bolezni. 

Brokoli je lahko izjemno okusen, tako kot v tem receptu za juho. 

Kremna brokolijeva juha s sirom

profimedia


Sestavine za 7 krožnikov:

  • 1 jedilna žlica prečiščenega kokosovega olja
  • 1 srednje velika, sesekljana čebula 
  • za 4 skodelice brokolija
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 čajna žlička popra
  • 4 skodelice kravjega ali riževega mleka
  • 1 ½ skodelice čiste juhe (npr. iz posušene zelenjave)
  • 5 žlic koruznega zdroba (raztopljenega v ¼ skodelice hladne vode)
  • 15 dag sira 

Na srednje močnem ognju v 4- do 6-litrskem loncu segrejemo kokosovo olje. V lonec vržemo čebulo, ki naj se med mešanjem praži 2 minuti. Nato dodamo še brokoli, sol in poper. Čebulo pražimo toliko časa, da postekleni. Brokoli naj se omehča, a še ostane hrustljav. To naj bi trajalo do 5 minut.

Potem v lonec zlijemo juho. Ogenj naj bo velik, da juha zavre. Ko zavre, ogenj zmanjšamo, da vsebina le rahlo brbota. Kuhamo, dokler se brokoli povsem ne zmehča: približno 10 minut. Lonec odstavimo z ognja in vanj dolijemo 1 skodelico mleka.

Vsebino lonca zlijemo v multipraktik oziroma se je lotimo s paličnim mešalnikom, da zmes postane gladka. Zlijemo jo nazaj v lonec, ogenj naj bo zdaj srednje močan, in dodamo preostanek mleka. Ko juha spet zavre, ji dodamo razmešan koruzni škrob in sir. Vse skupaj mešamo tako dolgo, da se sir stopi, in jed je pripravljena.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri