5 mitov o hujšanju, ki se jim niti letos nismo izognili

5 mitov o hujšanju, ki se jim niti letos nismo izognili (foto: profimedia) profimedia
13. 1. 2020

Novo leto - stari (neresnični) prehranski miti. Poglejmo, česa ne bomo upoštevali pri sestavljanju jedilnika in prehranskih navadah. 

Ko se lotevate hujšanja ali pa zgolj zdravega načina prehranjevanja, slišite na tone nasvetov. Nekateri izhajajo še iz dobe naših babic. Poglejmo, česa se ne bomo več držali. 

1. Zaradi maščobe se zredim

Drži, da imajo maščobe več kalorij na 1 gram kot ogljikovi hidrati ali beljakovine in morda ravno od tu izvira mit, da se zaradi maščob v prehrani redimo, oziroma da so slabe in jih moramo odstraniti. Vendar vas maščobe v pravi obliki pravzaprav nasitijo za dlje časa, zato boste manj verjetno posegli po sladkarijah. 

Ko zaužijete “dobre maščobe” v obliki zdravega obroka ali zdravega prigrizka, vam lahko pomagajo pri izgubi telesne teže. Zdrave maščobe med drugim vsebujejo avokado, oreški, olivno olje … Ob uživanju velikih količin maščob (torej več kot jih telo potrebuje) in iz nezdravih prehranskih virov, pa boste pridobili kakšen kilogram in maščobne blazinice. 

2. Ogljikovi hidrati so slabi

Podobno kot za maščobe, tudi za ogljikove hidrate občasno slišimo, da našemu telesu ne dajo nič dobrega in da bi se jim morali za vitko postavo izogniti. 

Če ste se vsaj malo resno lotili zdrave prehrane, pa veste, da poznamo dve vrsti ogljikovih hidratov: preproste in kompleksne. Prve vsebuje procesirana hrana, sladkarije in podobna živila, ki za hip dvignejo krvni sladkor in vodijo v preveliko telesno težo ter druge zdravstvene težave. 

Kompleksne ogljikove hidrate pa najdete v fižolu, polnozrnatemu kruhu, ovsenih kosmičih in nekateri zelenjavi. Ta živila pravzaprav pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja, telesu dajejo potrebno energijo (ki jo potrebujete tudi za treninge) in uravnavajo prebavni trakt. 

3. Večerno prehranjevanje povzroča debelost

Ste že slišali koga reči, da ob šestih ali sedmih zvečer poje zadnji obrok, ker kasneje hrana “bolj” redi? Hrana nima čudežnih moči, zato ob eni uri v dnevu ne bo redila bolj kot ob drugi. Večerno in nočno prehranjevanje je bolj težavno zaradi slabih odločitev glede tega, kaj bomo postavili na krožnik. Radi namreč prigriznemo pecivo od kosila, čips ali čokolado … Če pa bi za večerjo po sedmi na primer pojedli ribo, kuhano zelenjavo ali kaj podobnega, ne bi bili zato nič bolj debeli. 

Bolj važno je, kdaj se odpravite spat. Če ste običajno v postelji ob enajsti uri, ne bo nič narobe, če ob osmih ali pol devetih pojeste zadnji zdrav obrok. Telo potrebuje nekaj časa za prebavo, zato bi s težko hrano in prehranjevanjem tik pred spanjem škodili nočnemu počitku. 

Pomembno je torej, kaj in kdaj zvečer jeste glede na uro spanja in ne to, da se po sedmi izogibate kuhinje. 

profimedia
4. Pri hujšanju pomaga, da ne jemo glutena

Še vedno je v modi, da se izogibamo glutenu, četudi nimamo z njim povezanih težav. Najdemo ga v določenih žitih, med drugim v rži, pšenici in ječmenu. Če nimate celiakije, vam gluten ne škodi, ravno obratno - najdemo ga v veliko zdravih živilih, ki vsebujejo tudi vitamine, vlaknine in minerale. 

Na brezglutenski dieti se lahko celo zredite, saj živila brez glutena pogosto vsebujejo več sladkorja in maščob. Seveda obstajajo tudi zdrava brezglutenska živila, vendar se morate temu zares posvetiti in jih raziskati. Če nimate zgoraj omenjene bolezni ali vam zdravnik ni omejil uživanja glutena, ga redno dajte na krožnik. 

5. Hrana, ki je dobra, je nezdrava

Diete in zdrav način prehranjevanja so težka odločitev ravno zato, ker si predstavljamo, da ne bomo jedli nič dobrega. A to ne drži. Celo sladice lahko pripravite na bolj zdrav način, prav tako je boljša vsaka jed iz kitajske restavracije, ki jo naredite sami doma. Veliko razliko bo naredila že prehrana brez sladkorja in obilice umetnih snovi, ki jih dodajajo v restavracijah. 

Za navdih preverite: