4 recepti za tople zimske smutije (brez sladkorja in z veliko vitaminov!)

4 recepti za tople zimske smutije (brez sladkorja in z veliko vitaminov!) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 12. 2021

Pozimi si verjetno privoščite manj smutijev, saj so mrzli in zato nič kaj vabljivi. Tokrat bomo pripravili zimsko različico, ki vas ogreje in založi s hranljivimi snovmi. 

Ste že kdaj poskusili topel smuti? Verjamemo, da bo to postal vaš najljubši zimski napitek (takoj za vročo čokolado, seveda!). 

Najprej poglejmo 3 načine, kako smuti pogrejete: 

1.) V mešalniku: pri tem se izogibajte zamrznjenemu sadju oziroma pustite, da se odtali in ogreje. Če je sadje na sobni temperaturi, boste morali mešati med 5 in 10 minut, da se bo napitek ogrel. 

2.) Za vse, ki bi radi imeli zares topel smuti, ga prelijte v kozico in segrevajte na nizkem ognju. Vmes poskušajte, ali je temperatura že dovolj visoka. Lahko pa uporabite mikrovalovno pečico. 

3.) Pri mešanju uporabite toplo vodo, mleko ali drugo segreto tekočino.

Med recepti boste na svoj račun prišli tako ljubitelji sadja kot ljubitelji čokolade! Kateri je vaš najljubši smuti?

Vitaminska bomba

Sestavine: polovica skodelice vroče vode, 1 mango, 1 pomaranča in 2 jušni žlici naribanega ingverja

Mango in pomarančo olupite ter narežite na majhne kose. Naribajte ingver. Vse 3 sestavine zmešajte, nazadnje počasi vlijte vročo vodo, da dosežete želeno gostoto smutija. Smuti lahko za 1 minuto postavite še v mikrovalovno pečico, ali ga segrejete v kozici.  

Profimedia

Bananin smuti

Sestavine: 1 skodelica vroče vode, 1 olupljena banana, 1 žlica nasekljanih orehov, 2 izkoščičena datlja, ščep cimeta, ščep ingverja v prahu, po želji ščep vanilijevega ekstrakta

Vse sestavine dodajte v mešalnik in jih zmešajte do gladkega. Nato jih prelijte v kozico in segrevajte do želene toplote. Lahko jih pogrejete tudi v mikrovalovni pečici. Na koncu lahko za piko na i posujete cimet. 

Profimedia

Za čokoholike

Sestavine: 4 narezane banane, polovica skodelice mleka po izbiri (segretega), 1 žlica arašidovega masla, 2 žlici nesladkanega kakava in polovica čajne žlice cimeta

Najprej zmešajte banane, potem pa jim dodajajte po eno sestavino naenkrat in zmešajte do gladkega. Po vrhu lahko posipate ingver, naribano temno čokolado, kokos ali za ljubitelje arašidovega masla dodate še eno žličko le-tega. Če smuti ni dovolj topel, ga dodatno segrejte na štedilniku. 

Profimedia

Saden zelen smuti

Sestavine: dve skodelici tople vode, 2 jabolka, 2 skodelici špinačnih listov, 1 banana, 1 datelj, pest bučnih semen, ščep mletega ingverja, ščep kajenskega popra, ščep vanilijevega ekstrakta

Najprej zmešajte bučna semena, ingver, poper in vanilijo, nato dodajte ostale sestavine, vodo pa vlijte nazadnje, da dobite želeno gostoto. Ko je smuti pripravljen, ga nekaj minut segrevajte na štedilniku in prelijte v kozarec. 

Profimedia