Jesensko zimski recept: Fižolova mineštra, ki nikoli ne razočara

Jesensko zimski recept: Fižolova mineštra, ki nikoli ne razočara (foto: profimedia) profimedia
16. 9. 2021

Fižolova mineštra je ena od jesenskih klasik italijanske kuhinje. Sestavine so zdrave, vse kuhamo na olivnem olju, za piko na i pa dodajte kos polnozrnatega kruha. Po lahkih poletnih solatah bo prijalo pojesti nekaj toplega in gostega.

Prihaja čas enolončnic in drugih jedi za žlico, ki nas bodo ogrele in nam dale veliko energije. Pobrskajte po svoji knjigi z recepti in vanjo to jesen dodajte kakšnega novega. Tokrat bomo pripravili klasiko, ki nikoli ne razočara: fižolovo mineštro. 

Fižolu se tudi nasploh ne izogibajte, saj so fižolova zrna dober vir železa, kalija in vitamina B9. Da trpite za pomanjkanjem železa, boste opazili po utrujenosti, zadihanosti, razbijanju srca, bledi polti. Za pomanjkanje kalija pa so značilni krči in pekoč občutek po vadbi, saj ima vlogo pri krčenju mišic. 

Preden skočimo na recept, je tu še sladica s fižolom, ki je verjetno še niste pripravili: Fižolove kroglice

Kuhalnico v roke in pripravite naslednje sestavine!

Za 4 osebe potrebujete:

  • 100 g rdečega fižola
  • 100 g belega fižola
  • 200 g svinjine (pleče)
  • 200 g govedine
  • 1 čebulo
  • 1 korenček
  • 1 korenino peteršilja
  • ½ majhne gomoljne zelene
  • 2 žlici olja
  • 1 žlico mlete paprike
  • 1 žlico paradižnikove mezge
  • sol, sveže mleti poper
  • 4 zrna pimenta
  • 1 žlico posušenega timijana
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 1 klobaso
  • 2 žlici moke
  • 250 ml kisle smetane

Za pripravo samo sledite korakom, pri čemer ne potrebujete posebnih kuharskih znanj. 

1. Fižol za nekaj ur namočite v hladni vodi (najbolje čez noč). Nato ga skuhajte do mehkega v malce soljeni vodi, ga odcedite in oblijte s hladno vodo. Meso očistite in ga zrežite na majhne koščke.

profimedia

2. Očistite zelenjavo. Čebulo sesekljajte, korenček, peteršilj in zeleno pa zrežite na majhne kocke. Čebulo nato stekleno popražite na vročem olivnem olju. Dodajte meso, ga popecite ter nato potresite z mleto papriko. Primešajte še paradižnikovo mezgo. Vse skupaj malce popražite.

3. Nato dodajte koščke zelenjave in mešanico začinite s soljo, poprom, pimentom in timijanom. Premešajte, prilijte še juho, posodo pokrijte in juho pustite vreti toliko časa, da se zelenjava skoraj popolnoma zmehča.

profimedia

4. Nato primešajte še skuhan fižol, rezine klobase in vse skupaj še enkrat zavrite. Juho zgostite z malo moke, umešane s kislo smetano ter pustite, da mineštra lahno vre še nekaj minut. Če želite, jo še enkrat začinite ter jo nato postrezite.

Skuhajte še: