4 odlični recepti s šparglji (ker jih ni nikoli preveč)

26. 3. 2022
Deli
2 / 5
Profimedia

RIŽOTA S ŠPARGLJI, MLADO ŠPINAČO IN PINJOLAMI

Sestavine:

• 300 g špargljev
• 50 g graha (najbolje svežega, lahko pa tudi zamrznjenega)
• 200 g ekološkega riža za rižote (priporočamo arborio)
• 6 dl tople zelenjavne jušne osnove
• šop ekološko pridelane mlade špinače
• 1/2 ekološko pridelane bele čebule
• 1 strok ekološko pridelanega česna
• 4 žličke kokosovega olja
• pest pinjol
• pol žličke kurkume
• ščep soli
• ščep popra
• parmezan

Priprava:

Šparglje dobro speremo pod tekočo vodo, jim odstranimo oleseneli spodnji del – to je najlažje narediti tako, da jih prelomimo – vedno se bodo lepo lomili do tam, do kjer so užitni. Nalomimo jih na približno 2 cm debele kose.

V kozici segrejemo žlico kokosovega olja, dodamo narezane šparglje in jih približno 5 minut dušimo, da se zmehčajo. Grah damo v kozico, prilijemo vodo in kuhamo do mehkega. Oboje damo na stran.
Čebulo in česen drobno nasekljamo. Segrejemo zelenjavno jušno osnovo.

V večji kozici segrejemo 2 žlici kokosovega olja, ki mu dodamo čebulo in nato česen. Ko česen zadiši, primešamo kurkumo. Vmešamo riž in ga pražimo nekaj minut. Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo, toliko časa, da riž popije skoraj vso vodo. Nato dodamo prepražene šparglje in grah ter premešamo.

Čisto na koncu vmešano sveže liste mlade špinače in počakamo kakšno minuto. Na koncu vmešamo še eno žličko kokosovega olja, sol in poper. Na ponvi suho prepražimo pinjole in jih posujemo po rižoti. Čez potresemo še sveže nariban parmezan.

Preverite tudi Te tri stvari se lahko zgodijo, če si kruh privoščite vsak dan ali pa RECEPT: božanska mineštra iz leče

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem