Recepti, ki vam bodo že sami po sebi pomagali zlesti v njene hlačke.
Banana z medom in čokolado
Za pripravo potrebujete le slabih šest minut, tako da vam za predigro ostane veliko več časa.
Potrebujete
2 banani
2 žlici medu
4 žlice limoninega soka
25 g temne čokolade (naj vsebuje vsaj 70 % kakava, saj je boljša in manj kalorična kot navadna)
Priprava
1. Banani olupite, podolžno razpolovite in poljubno razdelite na krožnika. Pokapljajte jih z limoninim sokom (saj tako dobijo izrazitejši in bolj poln okus ter ostanejo svetle) in medom, nato pa čez naribajte čokolado.
Različica
2. Banano lahko ponudite tudi s kepico sladoleda, s stepeno sladko smetano, potresete pa jo lahko z mandljevimi lističi ali naribanimi lešniki. Nastrgano čokolado lahko nadomestite z marmelado ali čokoladnim prelivom, ki sliši na ime Sladki greh. Opisovanje, kako vse ga lahko uporabite, se mi ne zdi potrebno.
Čokoladna pena s konjakom
Malce zahtevnejša sladica, ki vam bo pomagala spodnesti tla pod njenimi nogami.
Potrebujete
250 g čokolade (boljšo ko uporabite, boljša bo krema)
90 g sladkorja v prahu
4 jajca
2 rumenjaka
1, 5 dl čvrsto stepene smetane
2 žlici želatine v prahu
3 žlice konjaka
3 žlice čokoladnih ostružkov
Priprava
1. V posodi, v katero se prilega džezva za kavo, pristavite za 3 prste vode. Čokolado nalomite na drobne koščke in stresite v kotliček.
2. Čokolado v džezvi pokapljajte s konjakom, nato pa džezvo postavite v posodo z vročo vodo. Počasi segrevajte, dokler se čokolada ne stopi. V skodelico nalijte 3 žlice hladne vode in dodajte želatino. Vse skupaj pustite stati 10 minut, da želatina nabrekne. Nato skodelico postavite v kozico z vročo vodo in jo počasi segrevajte, da se želatina razpusti. Vmes stepite smetano za kremo.
V džezvo gladko umešajte jajca, rumenjaka in sladkor, nato jo prestavite na posodo z vročo vodo, zmes pa stepajte še toliko časa, da se speni in zgosti. Primešajte stopljeno želatino in odstavite. Ohlajeni čokoladi primešajte stepeno smetano, nato zmes vmešajte v umešana jajca. Peno razdelite v 6 steklenih skodelic ali kozarcev. Prekrijte jih s folijo in potisnite v hladilnik, da se krema strdi.
Različica
3. Konjak lahko nadomestite ali kombinirate s čokoladnim likerjem, čokoladne ostružke pa z mandljevimi lističi ali stepeno smetano. Šest sladic morate pripraviti zato, ker ji ni nikoli dovolj.
Jagode s cimetom
Preprosta, a odlična sladica, za katero pa se boste morali vseeno malce bolj potruditi.
Potrebujete
500 g jagod
150 g sladkorja
1–2 žlici maraskina (znan hrvaški liker iz istoimenskih višenj in ekstrakta njihovih koščic)
2 palčki cimeta
vaniljev sladoled
Priprava
1. Jagode temeljito operite in posušite ter jim postrgajte peclje.
2. V posodi pristavite 4, 5 decilitra vode, sladkor in cimet. Zavrite in počasi kuhajte 4 minute. Sladkornemu sirupu prilijte maraskino in vse skupaj kuhajte še minuto. Jagode postopoma za nekaj sekund namočite v sladkorni sirup, da poberejo malo pen. Nato jih sproti razdelite v skodelici, sirup pa kuhajte še nekaj minut, dokler se ne zgosti.
Različica
3. Jagode lahko obložite s kepico vaniljevega sladoleda, jim dodate stepeno smetano, za protiutež pa naj poskrbijo slane pistacije. Postrezite z belim vinom ali rumom, ki ga ne boste potrebovali veliko, saj bo pijana že zaradi tega, ker ste sredi zime našli jagode.
Matija Car
fotografije Aleksander Krošelj
stiliranje Aljoša Krošlin Grlj
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?