Zapeljite njene čute, da bo ostala brez besed

Zapeljite njene čute, da bo ostala brez besed (foto: Aleksander Štokelj) Aleksander Štokelj
19. 1. 2008

Recepti, ki vam bodo že sami po sebi pomagali zlesti v njene hlačke.

Banana z medom in čokolado

Za pripravo potrebujete le slabih šest minut, tako da vam za predigro ostane veliko več časa.

Potrebujete

2 banani

2 žlici medu

4 žlice limoninega soka

25 g temne čokolade (naj vsebuje vsaj 70 % kakava, saj je boljša in manj kalorična kot navadna)

Priprava

1. Banani olupite, podolžno razpolovite in poljubno razdelite na krožnika. Pokapljajte jih z limoninim sokom (saj tako dobijo izrazitejši in bolj poln okus ter ostanejo svetle) in medom, nato pa čez naribajte čokolado.

Različica

2. Banano lahko ponudite tudi s kepico sladoleda, s stepeno sladko smetano, potresete pa jo lahko z mandljevimi lističi ali naribanimi lešniki. Nastrga­­­no čokolado lahko nadomestite z marme­lado ali čokoladnim prelivom, ki sliši na ime Sladki greh. Opisovanje, kako vse ga lahko uporabite, se mi ne zdi potrebno.

Čokoladna pena s konjakom

Malce zahtevnejša sladica, ki vam bo pomagala spodnesti tla pod njenimi nogami.

Potrebujete

250 g čokolade (boljšo ko uporabite, boljša bo krema)

90 g sladkorja v prahu

4 jajca

2 rumenjaka

1, 5 dl čvrsto stepene smetane

2 žlici želatine v prahu

3 žlice konjaka

3 žlice čokoladnih ostružkov

Priprava

1. V posodi, v katero se prilega džezva za kavo, pristavite za 3 prste vode. Čokolado nalomite na drobne koš­čke in stresite v kotliček.

2. Čokolado v džezvi pokapljajte s kon­jakom, nato pa džezvo posta­­­­­vi­­­te v posodo z vročo vodo. Počasi se­­gre­vajte, dokler se čokolada ne stopi. V skodelico nalijte 3 žlice hlad­­­­ne vode in dodajte želatino. Vse skupaj pustite stati 10 minut, da želatina nabrekne. Nato skodelico postavite v kozico z vročo vodo in jo počasi segrevajte, da se želatina razpusti. Vmes stepite smetano za kremo.

V džezvo gladko umešajte jaj­­­­ca, rumenjaka in sladkor, nato jo prestavite na posodo z vročo vodo, zmes pa stepajte še toliko časa, da se speni in zgosti. Primešajte stopljeno želatino in odstavite. Ohlajeni čokola­­di primešajte stepeno smetano, nato zmes vmešajte v umešana jajca. Peno razdelite v 6 steklenih skodelic ali ko­­zar­cev. Prekrijte jih s folijo in po­­­tisnite v hladilnik, da se krema strdi.

Različica

3. Konjak lahko nadomestite ali kombini­rate s čokoladnim likerjem, čokoladne ostružke pa z mandljevimi lističi ali stepeno smetano. Šest sladic morate pripraviti zato, ker ji ni nikoli dovolj.

Jagode s cimetom

Preprosta, a odlična sladica, za katero pa se boste morali vseeno malce bolj potruditi.

Potrebujete

500 g jagod

150 g sladkorja

1–2 žlici maraskina (znan hrvaški liker iz istoimenskih višenj in ekstrakta njihovih koščic)

2 palčki cimeta

vaniljev sladoled

Priprava

1. Jagode temeljito operite in posuši­­te ter jim postrgajte peclje.

2. V posodi pristavite 4, 5 decilitra vode, sladkor in cimet. Zavrite in po­­­časi kuhajte 4 minute. Sladkorne­­mu sirupu prilijte maraskino in vse skupaj kuhajte še minuto. Jagode postopoma za nekaj sekund namočite v sladkorni sirup, da poberejo malo pen. Nato jih sproti razdelite v skodelici, sirup pa kuhajte še nekaj minut, dokler se ne zgosti.

Različica

3. Jagode lahko obložite s kepico vani­­l­­jevega sladoleda, jim dodate stepe­­no smetano, za protiutež pa naj poskrbi­­­jo slane pistacije. Postrezite z belim vi­­­nom ali rumom, ki ga ne boste potrebo­vali veliko, saj bo pijana že zaradi tega, ker ste sredi zime našli jagode.

Matija Car

fotografije Aleksander Krošelj

stiliranje Aljoša Krošlin Grlj