Srčno-žilne bolezni predstavljajo enega izmed vodilnih vzrokov za smrti po svetu, zato se med drugim tudi vedno več ljudi preventivno obrača k različnim preventivam.
Ena izmed njih je tudi prehrana, ki ima sicer pomembno vlogo pri ohranjanju normalnih ravni krvnega tlaka in holesterola ter posledično tudi zdravju srca. Mnogi se izogibajo mastni hrani in sladkarijam, ki spadajo med škodljivo hrano za zdravje, toda strokovnjaki opozarjajo, da tudi nekatera živila, ki sicer sodijo v kategorijo zdravih, niso koristna zdravju srca.
Ne spreglejte:
- Ta začimba ščiti vaše srce, preprečuje visok krvni tlak in vas ščiti pred rakom: jo že uživate?
- Nutricionisti so pripravili seznam najbolj zdravih živil, ki bi jih morali uživati vsak dan
S katerimi živili v skrbi za zdravo srce ni dobro pretiravati?
Nekatera priljubljena živila, ki se sicer oglašujejo kot zdrava, lahko vsebujejo skrite sestavine, ki negativno vplivajo na srce. Zdravnika dr. Rimas Geiga in dr. Ralph Waldo sta jih nekaj izpostavila v nadaljevanju.
1. Konzervirana zelenjava
Konzervirana zelenjava je priročna izbira, toda pogosto na račun ohranjanja okusa in daljšega roka uporabnosti tudi polna natrija. »Povečan vnos natrija je neposredno povezan z visokim krvnim tlakom in med drugim povečuje tveganje za srčne bolezni in možgansko kap,« poudarja dr. Geiga.
Za izbiro bolj zdrave alternative lahko posežete po sveži ali zamrznjeni zelenjavi, ki ima vsebuje več hranilnih snovi in nima dodanega natrija.
2. Kokosovo olje
Vsestransko kokosovo olje je priljubljeno zaradi številnih načinov uporabe in zdravstvenih koristi, toda dr. Waldo opozarja, da ima kokosovo olje veliko nasičenih maščob in kalorij, zato ga je potrebno uporabljati zmerno.
Kot alternative kokosovem olju lahko uporabite tudi oljčno ali avokadovo olje, ki vsebujeta zdrave maščobe brez dodatnih nasičenih maščob.
3. Granola
Na seznamu priljubljenih in pogostih izbir predvsem za zajtrk se pogosto znajde tudi granola. Dr. Waldo glede tega živila poudarja: »Granola ima pogosto veliko dodanega sladkorja, je polna kalorij in vsebuje nasičene maščobe iz oreščkov in olj.«
Vse omenjeno sčasoma lahko vodi do povečanja telesne teže, vnetij v telesu in povečanja tveganja za bolezni srca, zato z granolo ne pretiravajte. Za zajtrk si lahko izberete drugo bolj zdravju naklonjeno alternativo in sicer navadni grški jogurt z dodanim svežim sadjem in oreščki.
4. Suho sadje
Suho sadje je sicer polno hranil in vlaknin, toda zaradi procesa dehidracije vsebuje veliko dodanega sladkorja, kar ima negativne posledice na zdravje. »Uživanje preveč suhega sadja lahko zviša krvni sladkor, spodbuja pridobivanje telesne teže in poveča tveganje za bolezni srca,« opozarja dr. Waldo. V tem primeru je sveže sadje kot so jabolka, citrusi in jagodičevje veliko boljša izbira za zdravje srca.
Vir: n1info.ba
Preberite še:
- Zajtrk za vitek trebuh: 6 enostavnih in slastnih receptov, ki se jim ne boste mogli več upreti!
- Nekateri šele zdaj spoznavajo resnico o parmezanu in njegovi izdelavi – in povsem zgroženi so!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?