Ta priljubljena in okusna začimba ima izjemen vpliv na zdravje srca (skoraj zagotovo jo imate v svoji kuhinji)

5. 6. 2024
Deli
Že dlje časa je znano, da ima uravnotežena prehrana z veliko mero zelenjave pozitiven vpliv na zdravje srca. (foto: Instagram @aliceliveing (Posnetek zaslona))
Instagram @aliceliveing (Posnetek zaslona)

Že dlje časa je znano, da ima uravnotežena prehrana z veliko mero zelenjave pozitiven vpliv na zdravje srca. 

Po mnenju številnih raziskovalcev je rastlinska prehrana med katero spadajo tudi oreščki, semena, stročnice in fižol, tudi polna bistvenih hranil, beljakovin, vitaminov in nenasičenih maščob, ki podprejo celostno zdravje in dobro počutje.

Ne spreglejte:

Prehranska vodila, ki koristijo zdravju srca

Rastlinska živila med drugim vsebujejo pestro paleto antioksidantov, ki pomagajo zniževati slab holesterol LDL in zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni.

Dr. Joel Kahn, dr. med., holistični kardiolog in avtor knjige The Whole Heart Solution, pravi, da je glede zdravja srca pomembno slediti prehranskemu vodilu, ki vključuje prehrano, polno zelene zelenjave, fižole, česna, čebule, gob, jagodičevja in semen, za katera pravi, da imajo odličen vpliv na zdravje srca.

Poudarja še nekaj in sicer: »Krožnik mora biti pisan, raznolik in pretežno ali v celoti sestavljen iz polnovrednih rastlinskih živil«. Sledne potrjujejo tudi znanstvene raziskave, ki so pokazale, da lahko upoštevanje rastlinske prehrane zmanjša tveganje za koronarno bolezen do 29 odstotkov.

Česen izboljšuje zdravje srca in ožilja

Četudi je vsa zelenjava koristna za srce, Dr. Kahn še posebej izpostavlja česen, ki ima med drugim bistven vpliv na zdravje srca in ožilja. Ob rednem uživanju česna si lahko obetate tudi nižje ravni slabega holesterola, v kolikor se spopadate s to zdravstveno tegobo.

Redno uživanje česna ima ugoden vpliv na zdravje srca in ožilja.

Redno uživanje česna ima ugoden vpliv na zdravje srca in ožilja.

Profimedia

Dodaja, da je njegova najljubša jed za srce rahlo dušen brokoli z limoninim sokom, česnom in ekstra deviškim oljčnim oljem. Vsaka sestavina v tovrstnem obroku je blagodejna za srce, saj že uživanje jedi, ki vključujejo oljčno olje, zmanjšuje tveganje za smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja kar za 48 odstotkov.

Ne gre pozabiti tudi na rdečo peso

V primeru, da ne marate česna, pa vam Dr. Chauncey Crandall, dr. med., kardiolog iz West Palm Beacha na Floridi, predlaga še eno okusno zelenjavo, ki naj bo v ospredju zdrave prehrane. To je rdeča pesa, ki je prav tako izjemno koristna za zdravje srca.

»Rdeča pesa vsebuje veliko dušikovega oksida in nitratov, ki na več načinov izboljšujejo zdravje srca in ožilja,« pravi. To vključuje zmanjšanje togosti arterij, kar pripomore k znižanju krvnega tlaka in povečanju pretoka krvi.

Ob tem lahko le še dodamo, da zelenjava v prehrani torej ni zanemarljivega pomena, le najti je potrebno načine kako jo kreativno vključiti v obroke, da boste ob tem tudi čim bolj uživali. 

Povzeto po: yahoo.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič