Zelo dobri razlogi, zakaj v prehrano vključiti avokado

Zelo dobri razlogi, zakaj v prehrano vključiti avokado (foto: Profimedia) Profimedia
21. 6. 2020

Avokado, ponekod mu pravijo tudi aligatorjeva hruška, kar lepo opiše njegovo obliko in lupino, se lahko poleg dobrega okusa pohvali tudi s številnimi dobrodejnimi učinki.

Avokado je odličen vir različnih hranil, seznam le nekaj teh pa vas morda prepriča, da ga končno uvrstite na svoj jedilnik.

Seveda smo poskrbeli tudi za ideje za recepte.

Prve tri, zelo preproste in slastne, lahko kar takoj preverite na povezavi 3 načini, kako uporabiti avokado za pripravo slastnih jedi

Zdaj pa poglejmo dobre razloge, zakaj v prehrano vključiti avokado

1. Vsebuje več kalija kot banana

100 gramov avokada vsebuje približno 485 mg kalija. No, to seveda ni vse. Je tudi odličen vir vitamina E ter drugih vitaminov in mineralov, kot so magnezij, vitamin C, vitamin K in vitaminov B skupine.

Kalij med drugim uravnava krvni tlak.

2. Zdrave maščobe

100 gramov avokada vsebuje približno 15 g maščob, od tega je večina nenasičenih, in 110 mg omega-3 maščobnih kislin.

3. Vlaknine

100 g vsebuje okoli 7 g vlaknin, kar avokado uvršča tudi med dobre vire vlaknin, a za razliko od drugih živil, ki so prav tako bogat vir vlaknin, tega ne občutimo v njegovi teksturi.

Če bi želeli denimo zaužiti približno toliko vlaknin z ječmenom, bi morali pojesti vsaj 160 g kuhanega ječmena.

Vlaknine so sicer zelo koristne, med drugim znižujejo visoke ravni krvnega sladkorja in zmanjšujejo tveganje za različne bolezni.

4. Dober vir beljakovin

Avokado se lahko pohvali tudi z visoko vsebnostjo beljakovin. En avokado (približno 200 g) jih vsebuje približno 4 grame.

5. Karotenoidi

Vse zelene rastline vsebujejo tudi karotenoide. Primarni karotenoidi v avokadu so ksantofili (rumeno obarvani), med njimi je največ luteina.

Lutein je denimo zelo pomemben za zdravje oči.

Če avokado dodamo k svežim zelenim solatam pa s tem poskrbimo tudi za boljšo izkoriščenost karotenoidov iz druge zelenjave.

Rastlinski steroli

Rastlinski steroli lahko vplivajo na količino absorbiranega holesterola v prebavnem traku – preprečijo, da bi holesterol iz hrane povečal količino LDL (slabega) holesterola in skupnega holesterola v krvi. No, avokado tudi nekaj teh vsebuje, sicer v manjših količinah.

Blagodejno vpliva na splošno dobro počutje in zdravje

Študija je pokazala, da so imeli ljudje, ki so redno uživali avokado, višjo raven dobrega holesterola (HDL) v krvi, znižano tveganje za metabolični sindrom in nižji ITM ter obseg pasu v primerjavi s tistimi, ki niso vključevali avokada.

Zato se avokado pogosto vključuje v različne prehranske načrte, ko se oseba odloči za hujšanje.

Dobrodejen učinek, ki ga ima na zdravje srca, pa je primerljiv s tistim, ki ga imajo denimo oreščki.

Potekajo pa tudi raziskave, ali ima avokado vpliv na preprečevanje raka, pa tudi, ali lahko pomaga diabetikom.

Absorpcija hranil

Avokado dodajte obrokom, ki vsebujejo v maščobi topna hranila, in tako pomagajte telesu pri njihovi absorpciji. To velja za vitamine A, E, K, D in nekatere antioksidante, na primer lutein, beta karotene in alfa karotene.

Kako izbrati avokado?

Avokado zori po obiranju, zato lahko v trgovini brez skrbi vzamete tudi trši sadež in ga pustite zoreti doma na sobni temperaturi. Če boste nezrelega postavili v hladilnik, ne bo dozorel.

Ko avokado dozori, postane lupina rjava in sadež mehkejši.

Meso avokada na zraku oksidira (porjavi), da bi to preprečili, uporabite malo limonovega soka.

Avokado lahko dodate:
  • različnim solatam,
  • zvitkom,
  • iz njega lahko pripravite fantastične namaze in
  • pomake ali pa
  • slastne smoothieje.
Vendar zmerno!

Na tem mestu naj opozorimo še, da je za splošno zdravje treba upoštevati tudi druge pomembne smernice. Pol avokada na dan (to šteje za eno porcijo) ne more izničiti vseh drugih slabih navad, ki vas morda spremljajo že celo življenje.

Preverite še: