Živila, ki jih pred spanjem ni priporočljivo jesti

Živila, ki jih pred spanjem ni priporočljivo jesti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 12. 2013

Med 'kradljivce spanca' ne sodijo le vsakdanje skrbi in stres, hormonske spremembe, mrzle noge ali težave z dihanjem. Nočni mir nam zlahka ukradejo tudi nekatera živila, če jih zaužijemo pred spanjem.

Čemu se je pametno odreči pred odhodom v posteljo?

Mastna in preveč začinjena hrana

Poleg tega, da takšna hrana zelo uspešno polni blazinice okoli pasu, poskrbi tudi za nespečnost. Ta je po težkem in mastnem obroku, ki preobremeni vaš želodec, pravzaprav zagotovljena.

Maščoba sproži večje izločanje želodčne kisline, zaradi česar vas bo v želodcu neprijetno tiščalo, pogosto pa se zgodi, da želodčna vsebina zaide tudi v požiralnik in pojavi se lahko zgaga.

Tudi pri začimbah je zaradi podobnih razlogov priporočena zmernost.

Temna čokolada

Res je, temna čokolada, tista z visoko vsebnostjo kakava, je polna antioksidantov, rudnin in vitaminov, ki so dobri za naše zdravje. Vsebuje pa tudi kofein. In teobromin. Teobromin prav tako sodi med stimulante, ki dvigne srčni utrip in vas drži budne.

Hrana, ki vsebuje veliko sladkorja

Ob nenadnem dvigu sladkorja v krvi boste za kratek čas polni energije, zato se sladkarijam pred spanjem odrecite.

Poleg tega boste s sladkorjem preobremenili organizem, ki bo skušal vso to nesnago prebaviti, medtem ko se boste vi trudili naspati.

Rdeče meso

Veliko proteinov in hkrati tudi veliko maščob, ki jih bo vaš želodec težko prebavljal. Hrana bo tako čez noč ostala v želodcu, vi pa boste imeli težave z napihnjenostjo in zbujanjem.

Zelenjava

Med zelenjavo, ki lahko pokvari vaš nočni spanec uvrščamo brokoli, cvetačo, zelje in čebulo.

To je zelenjava, ki vsebuje veliko netopnih vlaknin (te sicer poskrbijo za dolgotrajnejši občutek sitosti), ki se po vašem prebavnem traktu premikajo izredno počasi in povzročajo tudi težave z napihnjenostjo.

Alkohol in kava

Alkohol in kava sta že dolgo znana 'kradljivca spanca'.

Alkohol se zelo hitro absorbira in povzroča nemiren spanec. Ponoči se boste zbujali (čas, ki ga boste ponoči preživeli budni, se lahko podaljša tudi za 15 minut), zaradi česar bosta fazi globokega spanca in faza REM precej krajši, zjutraj pa se boste po vsej verjetnosti zbudili utrujeni.

Zaradi alkohola se lahko pojavijo še nočne more, prekomerno potenje, hujše postane tudi smrčanje.

Podobna zgodba je, če pred spanjem zaužijete kofein, stimulant, ki v telesu ostane tudi več ur in vas drži budne. Seveda se med seboj nekoliko razlikujemo po občutljivosti na kofein, prav tako je odvisno tudi od količine, ki jo zaužijete.

Čeprav menite, da je vaša toleranca visoka, strokovnjaki priporočajo, da se kofeinu zvečer izognete.