6 načinov, kako se spopasti z neprijetnimi čustvi

6 načinov, kako se spopasti z neprijetnimi čustvi (foto: Profimedia) Profimedia
9. 6. 2019

Vsakomur se kdaj zgodi, da ga čustva zanesejo. Vsi kdaj nenadoma eksplodiramo ali pa pademo v jok. Pa vendar: tem situacijam se lahko izognemo, če upoštevamo spodnje nasvete, ki so osnovani na znanstvenih raziskavah.

6 nasvetov, da postanemo gospodarji svojih čustev:

1. Zaustavite tok negativnih misli

Kadar se nam zgodi kaj slabega, je to težko preboleti in pozabiti. Marsikdo se mimogrede ujame v tok negativni misli, v mračno spiralo, ki vleče navzdol in povzroča slabo počutje.

Kadar se to zgodi, je treba nujno takoj preusmeriti misli.

  • En način je, da se osredotočimo na nekaj, kar vidimo – na primer, da opazujemo svetlobo v sobi.
  • Druga opcija je preusmeritev misli na nekaj lepega – na primer, obujanje spominov na počitnice, na praznovanje s prijatelji, na romantični večer … Karkoli vam pomaga, da zapustite začarani krog, ki rojeva depresijo.
  • Tretji način je fizična aktivnost, ki je lahko kakršnakoli -  če ste na delovnem mestu, lahko, na primer, uredite pisalno mizo, pospravite fascikle po abecednem redu, pobrišete okna … karkoli, kar vam bo zapolnilo glavo, da v njej ne bo prostora za 'traparije'.

2. Globoko dihajte

To se sliši preprosto, ampak v resnici deluje. Če smo anksiozni ali jezni nam globoki vdihi in izdihi pomagajo sprostiti parasimpatično živčevje.

Ko opazite, da so se čustva nakopičila in imate občutek, da je vsega preveč, se umaknite v varen in miren prostor ter se osredotočite na dihanje. Šele nato reagirajte.

Preberite še: Kako obvladati tesnobo

3. Vadite pozitivno mišljenje

Ko se pomirite in začnete na stvari gledati nekoliko bolj jasno, pomaga, če se skoncentrirate na nekaj pozitivnega, da slabe misli ne bi prišle nazaj.

Vam je šef zabičal, da morate še enkrat opraviti delo, ker ste naredili napako? Ne pustite, da se vas takoj polotita panika in jeza, pomislite na dejstvo, da boste po tem, ko napako popravite, to delo za vselej obvladali.

Vas je nekaj, kar je rekel partner, spravilo v slabo voljo? Morda je to priložnost, da končno poveste, kar si zares mislite in z njim delite svoja čustva – včasih nekaj, kar nas mori s težavo skomuniciramo, zdaj pa imate priložnost, da se tega naučite in tako okrepite vajino zvezo.

Če potrebujete instant dozo veselja, si poglejte kak video s smešnimi prizori ali pa fotografijo, ki vas navdihuje. Tudi takšne malenkosti vplivajo na nas in ko se navadite hitro prepoznati, da se vas lotevajo negativna čustva, lahko posežete po teh novih navadah in jih premagate.

4. Utrjujte sprejemanje

Obstajajo stvari, ki jih ne moremo spremeniti, pa naj nas še tako žrejo in naj se še tako trudimo. Prej, ko to sprejmemo, bolje bo za nas.

Ne glede na to, zakaj nas nekaj vznemiri, imamo vedno izbiro: mi smo tisti, ki dopustimo, da nas situacija povsem vrže iz tira.

Vprašajte se: Kaj lahko spremenim? Česa ne morem?

Aktivno delajte na spremembah, ki so v vašem dosegu, kar se tiče vseh ostalih, pa se poskusite manj obremenjevati, saj s tem res nikomur ne koristite.

Poglejte si še, kako čustva vplivajo na notranje organe.

5. Omejite uživanje kave

Kofein nam da energijo, ki pa je v svoji biti živčna in nestanovitna – v telesu vzbudi podobne občutke, kot kadar smo anksiozni ali panični.

Če ste zelo nervozni, pa ne najdete vzroka, se ta lahko skriva v količini popitih kav, ki slabo vplivajo tudi na vaš spanec. Kadar ne spimo dovolj, pa smo še posebej občutljivi in svojih čustev ne morem povsem kontrolirati.

Omejite vnos kofeina  in opazujte, če so se zgodile kakšne pozitivne spremembe.

6. Pospešite srčni utrip z rekreacijo

Če nikakor ne morete iz stanja negativnih emocij, poskusite s telesno vadbo. Izboljšali boste svoje razpoloženje in obenem ustavili um, ki kar naprej nekaj melje.

Poskusite redno telovaditi, teči ali dvigovati uteži – večji kot bo napor za telo, bolj se vam bo povišal srčni utrip in težje boste ostali ujeti v lastnih čustvih.

Preberite še:

Vir: The Mind's Journal

Foto: Profimedia