Tek

Ko se ponovno lotevate teka, bodite pozorni na te stvari

19. 4. 2023
Deli
Ko se ponovno lotevate teka, bodite pozorni na te stvari (foto: profimedia)
profimedia

So vas višje temperature in daljši dan že zvabili na spomladanski tek? Če boste začeli teči po daljšem predahu, upoštevajte nekaj napotkov. 

Če ste se ponovno navdušili nad tekom, poskrbite, da začnete pravilno in se vam ne bo zameril. V vedno toplejših dnevih bo lepo teči in spočiti oči na pokrajinah, mimo katerih vas bodo vodile tekaške poti. 

Preverite nasvete, ki se jih je dobro držati, ko ponovno začnete teči: 

Vaša fizična pripravljenost se je spremenila

Ko prenehate redno telovaditi, v tem primeru teči, upade volumen krvi in mitohondrijev ter laktatni prag. A dlje kot ste tekli, lažje boste ponovno prišli do dobre forme, saj imate dobro aerobno osnovo. Začnite teči počasi in po potrebi hodite. Postopoma podaljšujte razdaljo, četudi bi hoteli, da vse teče hitreje. Če boste pretiravali, si boste hitro nakopali poškodbo. 

Najprej hodite

Preden se podate na tek, bi bilo dobro, da začnete hoditi na daljše sprehode. Če lahko hodite 45 minut brez bolečin in pretiranega truda, ste pripravljeni na tek. Če vam že hoja povzroča težave, pa se najprej redno odpravite na sprehod, da osvojite določeno razdaljo. 

Bodite potrpežljivi

Pogosto vas maraton ali kaj drugega spodbudi, da tečete več, hitreje in ne upoštevate svojih meja. Ne zadajte si ciljev prehitro, ampak bodite potrpežljivi in najprej zgradite fizično pripravljenost. Šele ko se vam bo zdelo, da lahko pretečete določeno razdaljo, se prijavite na maraton. 

Gradite na moči

Z vadbo moči boste hitrejši in bolj vzdržljivi, zato boste pretekli daljšo razdaljo. A to lahko pričakujete samo, če vadbo izvajate redno in predvsem pravilno. Z napačnim izvajanjem vaj si lahko nakopljete poškodbe, zato začnite pod vodstvom trenerja, tudi če boste kasneje nadaljevali sami. Tudi pri teku je vadba moči obvezna. 

Tecite po gozdu, travnikih, v hrib ...

Ne držite se samo povsem ravnih poti, ampak menjajte teren, da se utrdite. Seveda ne takoj, pač pa, ko boste pripravljeni. Lahko začnete tudi s tekom v klanec, a tudi tu previdno - za začetek bo dovolj že, če tečete po rahlo vzpenjajoči poti, tudi če ne izgleda, da se vzpenja. Občutili boste dodatno obremenitev, kar bo utrdilo noge, pridobili boste kondicijo in pripravljeni boste na klanec z večjim naklonom. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Ana Zrimšek o prehrani žensk

V tokratni epizodi Aktivni podkasta je z nami Ana Zrimšek, strokovnjakinja na področju prehrane žensk v obdobjih zanositve, nosečnosti in po porodu. Zaupala nam je vse, kar moramo vedeti o prehrani v omenjenih obdobjih.

Kaj lahko storimo, če je do nosečnosti prišlo nenačrtovano in zaradi tega prej nismo poskrbeli za ustrezen življenjski slog? Kako lahko omilimo nosečniško slabost? Zakaj nastane nosečniški diabetes? Lahko ustrezna prehrana poskrbi za lažji porod? Kaj je še posebej pomembno v času po porodu? Vse to in še več v novi epizodi Aktivni podkasta.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ