Miti o športnih čevljih, zaradi katerih vedno izberete napačne (+ nasveti trenerja)

Miti o športnih čevljih, zaradi katerih vedno izberete napačne (+ nasveti trenerja) (foto: profimedia) profimedia
8. 9. 2021

Kdaj ste nazadnje kupili nove športne čevlje? Čas je, da se nakupa končno lotite na pravi način.

Obvezni opremi pri skoraj vsakem športu posvetimo premalo pozornosti, vendar je zelo pomembno, da izberemo pravi model. Od tega je odvisno, ali si bomo pridelali poškodbe, ali bo čevelj podprl naše gibanje in nam dobro služil. 

Da boste naslednjič pri izbiri bolj previdni, najprej nehajte verjeti v naslednje mite, ki vas vodijo k napačni odločitvi. 

1. MIT: Vem, katero številko čevlja potrebujem

Ni nujno. Že res, da ste si čevlje kupili velikokrat in veste, katero številko noge imate, a pri športnih čevljih morate biti še bolj natančni. V trgovinah imajo pogosto merilno šablono, s katero vam izmerijo stopalo in na podlagi tega predlagajo številko čevlja. V nasprotnem primeru pa si nogo lahko izmerite tudi doma z navadnim metrom. 

Naj vam bo čevelj udoben, ne pretesen, prevelik ali premajhen ... Saj se bo vse to stopnjevalo med vadbo in vam prineslo kaj več kot žulje. 

2. MIT: Našel sem prave čevlje, ki jih bom nosil do konca življenja!

Najti čevlje, ki popolnoma ustrezajo vašim stopalom in vas nikoli niso obžulili, je nekaj najboljšega. Še bolje pa je, če najdete dva ali tri takšne pare. Imeti vsaj dva para športnih čevljiv ima kar nekaj prednosti: 

1.) Noge se navadijo teči po različnih površinah, z drugačnimi oporami in podplatom. Imeli boste več stabilnosti, lažje se boste navadili vseh terenov (ceste, makadama, kamnov, trave ...)

2.) Medtem ko nosite druge čevlje, se prvi lahko prezračijo in vrnejo v prvotno stanje, potem ko ste skakali, tekli in pritiskali na njih z vso težo. 

3. MIT: Moji čevlji še niso tako obrabljeni

Ob nakupu novih čevljev, lahko vprašate tudi, koliko kilometrov bodo približno zdržali in kdaj naj bi jih zamenjali. Upoštevajte nasvet prodajalca, tudi če navzven čevlji še ne bodo izgledali tako izrabljeni in bi radi privarčevali nekaj denarja. 

Podplat zagotovo ne bo več tako izrazit kot na začetku, pena se bo obrabila in posedla, to pa lahko vpliva na bolečine v kolenih, nepravilno hojo in držo ter vam nasploh nakoplje kar nekaj težav. Odločite se, ali želite varčevati pri zdravju ali pri športni obutvi. 

Kaj o športni obutvi svetuje trener?

Kineziolog in tekaški trener pri AADS Gregor, svetuje, da morate biti pozorni tako na čevelj kot na občutek, ki ga imate, ko zavežete vezalke.

Tu je še nekaj stvari, ki jih ob nakupu velja upoštevati: 
 • velikost (dolžina in širina, stopalni lok stopala)
   
 • vrsta vadbe ali način teka (nevtralen/supinacija/pronacija, preko pete) -  na podlagi tega izbiramo model copata
   
 • blaženje in trdota podplata, prečna in vzdolžna togost – stabilnost (torej telesna teža in podlaga po kateri bomo tekli oziroma se rekreirali)
   
 • padec podplata (peta – prsti)
   
 • predhodne poškodbe
   
 • pri resnejših tekačih tudi glede na namen oziroma različne hitrosti teka ter razdalje (tekmovalni copati, copati za trening…)

Več pa preberite tukaj: Vprašali smo trenerja: Kaj je najbolj pomembno pri nakupu športne obutve?

Še nekaj napotkov, preden se odpravite v trgovino: 
 • nakupujte v poznem popoldnevu, ko je vaše stopalo največje (malo otečeno zaradi dnevnih aktivnosti);

 • vzemite s seboj nogavice, ki jih boste uporabljali za tek;

 • pomerite oba čevlja (eno stopalo je običajno večje kot drugo).

Podrobnosti pa izveste tukaj: Izbira športnih čevljev za tek: znanost ali mala malica?