Nikoli si ni mislila, da bo tekačica, sedaj trenira za maraton (osebna zgodba)

Nikoli si ni mislila, da bo tekačica, sedaj trenira za maraton (osebna zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 11. 2021

"Želim, da vsi tekači vedo, da je vse mogoče. Situacija, v kakršni se nahajate trenutno, ni vaša usoda."

"Z debelostjo sem se borila, že odkar sem bila otrok. Imela sem astmo, moji odvečni kilogrami pa so situacijo še poslabšali. Kljub temu sem se še vedno udeleževala tekov na 5 kilometrov in pol maratonov, ampak nisem tekla, razdaljo sem premagala s hitro hojo. 

Vedno sem si želela biti tekačica, a si nisem predstavljala, da bi bila pretežka tekačica z astmo - zato nisem nikoli niti poskusila. 

Potem sem prišla do točke, ko mi je zdravnik povedal, da bom do konca življenja potrebovala zdravila za lajšanje dihanja, če ne spremenim življenjskega sloga. To me je zelo prestrašilo. Končno sem pri 130 kilogramih sprejela odločitev o tem, da spremenim svojo prehrano, shujšam in se prijavim na pol maraton. To je bilo 1. novembra 2020. 

Uradno sem začela teči 28. decembra lani (2020). Zmožna sem bila teči 10 sekund, potem sem se morala ustaviti. Počutila sem se na robu smrti: vse me je bolelo in moja pljuča so bila premajhna, da bi se nadihala zraka. Ampak nisem odnehala. Začela sem teči 4 do 5 dni na teden. Z aplikacijo na telefonu sem sledila tudi svoji prehrani in ugotovila, da mi izbrani način prehranjevanja ustreza ter pomaga zmanjševati vnetja v mojem telesu. 

Kasneje sem prijateljico iz srednje šole prosila, da mi pomaga na pripravah za pol maraton. Pred pol maratonom sem se udeležila več krajših tekaških prireditev, da sem lahko spremljala svoj napredek pri teku. 

Letos sem kot tekačica pretekla dva pol maratona in 4 teke na 5 km. Tečem 5 dni v tednu in začela sem se pripravljati na maraton v letu 2022.

Te trije nasveti so mojo tekaško pot naredili uspešno:

  • Verjemi vase

Sama sem se morala neprestano opominjati, da zmorem vse, kar sem si zastavila in da bom to tudi naredila. 13 let pred tem sem na tekaških tekmah hodila - tako sem končala 18 pol maratonov. A v srcu sem si vedno želela postati tekačica, zato sem končno šla za mojimi sanjami. 

  • Sprejmi nasvet in prisluhni drugim

Veliko sem se naučila od prijateljev, ki redno tečejo in se udeležujejo tekaških dogodkov. Vem pa tudi, da ni potrebno, da naredim vse natanko tako kot oni. To je moja zgodba in morda bo nekoč nekomu pomagala. 

  • Ceni trenutno situacijo

Uživaj v procesu in v vsakem trenutku, ki ti je podarjen. To je bil zame velikanski korak. Ko sem se ustavila in cenila točko, na kateri sem bila takrat, sem še bolj cenila napredek in cilj, proti kateremu sem se pomikala. 

V 8 mesecih sem izgubila 45 kilogramov.

Želim, da vsi tekači vedo, da trenutna situacija ne določa njihove usode. Sama se nisem hotela postarati ob misli, da nisem pretekla maratona, zato sem to enostavno storila. Opogumila sem se in prijavila na maraton."

Holly Murray