Kako lahko postanete še boljši tekač? Preverite, ali ste vse to že naredili

Kako lahko postanete še boljši tekač? Preverite, ali ste vse to že naredili (foto: profimedia) profimedia
28. 5. 2021

Vedno je prostor za izboljšave, zato preverite, kako lahko pri teku še povečate svoj potencial. 

Koliko kljukic lahko naredite? In česa še počnete, pa lahko pripomore k večji hitrosti, vzdržljivosti, boljši drži, okrevanju?

Premešajte vadbe

Tako lahko je vedno znova teči po isti poti z isto hitrostjo. In kakšen bo rezultat? Vedno enak. Doslednost je sicer pri teku pomembna, a poskrbeti morate tudi za napredek. Zato vključite sprinte, daljše teke, lahkotne teke za okrevanje, tek v klanec ... 

Vsaj 1-krat tedensko delajte vaje za moč

Tolikokrat slišano pa se vseeno splača ponoviti, saj tekači običajno zanemarijo vadbo za moč. A samo s tekom ne boste dobili moči, ki bi vas pripeljala do izboljšanja. 

Dinamično ogrevanje

Dinamično ogrevanje požene vaš krvni obtok, pospeši utrip, ogreje mišice in pripravi telo na uspešen tek. Pripravljeni boste že od prvega koraka dalje. 

Osredotočite se na hidracijo

Koliko vode spijete čez dan vpliva na veliko stvari, tudi na tek, ki ga načrtujete kasneje. Ne le da se boste med tekom počutili in odrezali bolje, kot bi se dehidrirani, tudi splošno počutje, osredotočenost in sposobnost reševanja problemov bo boljša. 

Beležite svoje teke

Vsaj tiste pomembnejše, da boste lahko opazovali, kaj dobro in slabo vpliva na vaš tek ter ugotovili, kako napredujete. Pripišite  kakšen dogodek s tistega dneva ali počutje (npr. neprespan/a, dolg delavnik ...).

Prijavite se na tekmo

Če se vsake toliko pomerite z drugimi tekači, ne bo nič narobe. Izvedeli boste, kako dobri ste v primerjavi z njimi, hkrati pa vam bo to dalo motivacijo za treniranje in izboljšave. 

1 dan za počitek

Vzemite si en dan, ko ne boste odšli na tek ali delali vaj za moč. Lahko se malce raztegnete, odpravite na sprehod ali kaj podobnega. Naj telo zadiha in se spočije. 

Tecite v hrib

Redno na urnik uvrščajte tek v hrib, četudi vam ni najbolj po godu. Izbirajte različne klance: položne in daljše, strme in krajše ... S tem boste pridobili na moči in okrepili mišice, ki jih pri teku po ravnem terenu ne uporabljate toliko (npr. zadnjica). 

Imejte pregled na čevlji

Tu vam bo prav prišlo, da si svoje teke beležite. Kot veste, so čevlji narejeni za določeno število kilometrov (okrog 500, pozanimajte se pri prodajalcu), ki jih zagotovo ne presezite. 

Delajte vaje za stabilnost in ravnotežje

Te vaje so pogosto spregledane, vendar odlične za tekače. Izolirajo eno mišico in pokažejo slabost ter stremijo k temu, da se odpravi (ne dovolijo, da druge mišice opravijo delo namesto nje). 

(S)poznajte se

Vedite, kdaj lahko presežete sami sebe in postavite nov osebni rekord ter kdaj morate prej odnehati ali tek izpustiti, ker bi se v nasprotnem teku poškodovali in podaljšali okrevanje. 

Pomagajte si s hrano

Po vsakem teku dobro premislite, kaj boste jedli in s tem telesu pomagajte pri okrevanju. Naj hrana na splošno podpira vaše teke. Opazili boste, da tudi zaradi primernih obrokov tečete veliko bolje in lahkotneje.