V teh primerih tekaški maraton ni dobra izbira

23. 9. 2023
Deli
V teh primerih tekaški maraton ni dobra izbira (foto: Profimedia)
Profimedia

Če se najdete v katerem od spodnjih primerov, bi morali preskočiti jesenske maratone. Se strinjate? 

Sezona maratonov je tu in morda je kakšen premamil tudi vas. Ste se prijavili na katerega od tekaških dogodkov? Množica tekačev, evforija na startu in tisti občutek, ko prečkate cilj ter premagate določeno razdaljo. Čeprav se sliši fantastično, maratoni niso za vsakogar. Se najdete v kateri od spodnjih situacij?

Kdaj maraton ni prava odločitev? 

Če je tek sprostitev, odklop od stresa, meditacija ...

Ste v teku našli svoj odklop in sprostitev? Če se na tek odpravite takrat, ko vas mučijo težave, ste pod velikim stresom ali morate prečistiti misli, potem veliki tekaški dogodki niso po vašem okusu. 

Tek je za vas vrsta meditacije in tako naj ostane, če ne želite, da se vam zameri. Priprave na maraton namreč vzamejo kar nekaj časa in napora, zato lahko na vas vse skupaj vpliva ravno obratno. V tej aktivnosti ne boste več našli zavetja, ampak stres. 

Odločitev v zadnjem trenutku

Vsi, ki ste se za maraton odločili kakšen mesec ali dva pred dogodkom, bi morali resno razmisliti, ali se ga boste udeležili. Ste vajeni razdalje, ki jo boste pretekli, ali se to šele trudite doseči? Maraton je precej stresen in naporen dogodek, zato se nanj ne bi smeli podati kar tako spontano. Še je čas, da ga izpustite in se raje dobro pripravite na kakšen spomladanski ali poletni dogodek. Brez priprav si boste pridelali le poškodbe. 

Ne zmorete preteči razdalje

Tudi če ste si sodelovanje na maratonu zadali pravočasno in se držite načrtovanega treninga, obstaja možnost, da je bil cilj previsok. Sedaj morate biti do sebe iskreni: ste že sposobni preteči razdaljo, ki jo boste tekli na dogodku? Če je ne pretečete vsaj enkrat ali dvakrat, potem je bolje, da se prijavite na kasnejši datum. 

Dobro je, da si postavljate cilje, saj tako napredujete pri teku in popestrite svojo rutino  ter vzdržujete motivacijo, vendar naj bodo v skladu z vašimi fizičnimi sposobnostmi. Za pomoč prosite trenerja, ki bo naredil načrt, ki vam bo ustrezal. 

Vaši cilji so drugačni

Si pri teku nikoli niste zastavili cilja, da bi pretekli maraton, ampak čutite, da bi to pač morali storiti? Potem lahko s čisto vestjo izpustite tega in vse naslednje tekaške dogodke. Raje stremite k  svojim ciljem in ostanite zvesti sebi. Že res, da se moramo tu in tam potisniti iz cone udobja, a če maraton ni nekaj, kar si želite, potem vam ni potrebno zapravljati časa za to. 

Prijatelj vas je prepričal

Je bil maraton ideja prijatelja in vi ste pritrdili zgolj iz vljudnosti in zato, da ne bi tekel sam? To ni čas za usluge - če fizično niste pripravljeni na maraton, se ne bi smeli prijaviti. Tu tvegate svoje zdravje in mesece okrevanja po morebitnih poškodbah. 

S prijateljem se raje dogovorite za spodbudo na začetku, potem pa ga lahko pričakate na cilju. Če niste pripravljeni, ga podprite z druge strani ograje. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?
Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ