10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Načrt, kako preprečite pretreniranost

Načrt, kako preprečite pretreniranost (foto: Profimedia) Profimedia
14. 8. 2007

Ljubljanski maraton je tako rekoč pred vrati. Zato je prav, da se nanj pripravimo postopno in se izognemo morebitni pretreniranosti v zadnjem trenutku.

Če so namreč treningi prenaporni, nastopi utrujenost mišic, živčni centri, ki upravljajo njihovo delovanje, pa postanejo manj sposobni za dajanje navodil. Zaradi pretreniranosti je nevarnost, da izgubite veselje do treningov, zato je pomembno, da se priprav na maraton lotite načrtno.

Načrt obremenitve

Obremenitve morajo biti v skladu z zmožnostmi telesa. Le tako bodo lahko prinašale zadovoljstvo. Z zmernostjo se lahko izognete poškodbam, ki nastanejo zaradi pretiravanja s tekom, nenadna obremenitev kolen se lahko konča s trajnimi poškodbami.

Načrt regeneracije

Več tekaških treningov zahteva daljšo regeneracijo organizma, predvsem zadostno mero počitka in kakovostnega spanja, nikakor pa ne bo odveč obisk savne ali občasna športna masaža, ki vam bo omogočila doseganje še boljših rezultatov.

Načrt prehrane

Zdrava prehrana je predpogoj za dobro delovanje vašega organizma. Pomembno je, da je športna prehrana raznovrstna in dovolj kalorična ter odmerjena glede na potrebe športa.

Za tekače je pomembno, da poskrbijo za rehidracijo organizma oziroma nadomestitev izgubljenih telesnih tekočin.

Preberite tudi Kakšna naj bo prehrana tekačev vegetarijancev? in si poglejte video 5 prehranskih nasvetov za tekače

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri