TOLIKO tekačev se bo po dveh letih pomerilo na Ljubljanskem maratonu (ste presenečeni?)

TOLIKO tekačev se bo po dveh letih pomerilo na Ljubljanskem maratonu (ste presenečeni?) (foto: profimedia) profimedia
18. 10. 2022

V nedeljo, 23. oktobra, bodo ulice prestolnice ponovno zavzeli tekači. Boste eden od njih? 

Težko smo čakali prireditve in zdaj, ko se končno spet lahko odvijajo, smo navdušeni! Ta vikend bo Ljubljana rezervirana za tekače in njihove navijače, pomerili se bodo tudi najmlajši. Boste z nami?

Če se bojite, da se je v teh letih kaj spremenilo, naj vas pomirimo - maraton bo potekal kot običajno: 

  • s popolnim otroškim programom v soboto, 22. oktobra z začetkom ob 11. uri,
  • in daljšimi teki v nedeljo, 23. oktobra.

Maratonci in polmaratonci bodo startali ob 9. uri, ob 9.45 pa se bodo na progo podali še tekači na 10 km. Maratonska proga bo spet potekala v enem krogu, vsi starti bodo na Slovenski cesti, cilj pa na Kongresnem trgu.

Koliko tekačev se pripravlja na preizkušnjo?

Prijave na 26. Ljubljanski maraton so se že zaprle, zato je znano število tekačev: 10.084 odraslih in 7.264 otrok bo preteklo ulice. Lepa številka, kajne? Čisto lahko se zgodi, da vam bo kateri od njih na progi znan, pa ne boste vedeli, kam ga urvstiti. Morda je eden od vrhunskih atletov, ki se vračajo tudi letos in se bodo seveda pomerili na najdaljših razdaljah. Eni od teh so: 

  • zmagovalec ljubljanskega maratona iz leta 2019 Kelkile Gezahegn Woldaregay bo tudi letos hotel ubraniti naslov (letos je bil 2. v Pragi in 5. v Houstonu) 

  • Leonard Langat je leta 2021 zmagal na maratonu na Dunaju

  • Sentayehu Lewetegn Hailemichael je bila na ljubljanskem maratonu leta 2018 šesta, letos sedma v Pragi

  • Sheila Jerotich se lahko pohvali s kar dvema zmagama, v Varšavi leta 2019 in v Istanbulu leta 2021
Volitve in maraton na isti dan

Kot že veste, bodo na isti dan kot poteka maraton, tudi volitve za predsednika države. Da se boste lahko prebili do vašega volišča in hkrati odtekli maraton, svetujemo, da predhodno načrtujete svojo pot. Morda se za volitve odločite v kasnejših popoldanskih urah, ko bo pretok prometa boljši. 

Dobra novica je, da bodo na volilno nedeljo avtobusi brezplačni. Zapore cest in urnike pa izveste TUKAJ. 

Naj omenimo še, da lahko sodelujete tudi na Rožnatem maratonu, kar naj služi kot priprava na ljubljanski maraton. Od začetka oktobra namreč po trasi 10, 21 in 42 teka tečejo tisti, ki podpirajo Združenje Europa Donna Slovenija. Če opravite donacijo 10 ali več evrov v TIC na Adamič Lundrovem nabrežju, boste prejeli brezplačno spominsko majico. Prijavnico na Rožnati maraton najdete TUKAJ