Katera vadba pomaga pokuriti največ kalorij?

15. 1. 2024
Deli
Katera vadba pomaga pokuriti največ kalorij? (foto: Profimedia)
Profimedia

Mnoge raziskave kažejo, da učinki vadbe segajo celo do boljšega spanca, počutja ter koristi za duševno zdravje

Pri tem pa ostaja dejstvo, da vadba pripomore tudi k izgubi in vzdrževanju telesne teže.

Dr. Christopher McGowan, dr. med, specialist medicine za prekomerno težo, pravi, da je za ljudi, ki željo shujšati, pomembno, da tekom dneva porabijo več energije, kot pa je sprejmejo v obliki hrane.

Čeprav tovrstna teorija sama po sebi ni zadostna strategija hujšanja, lahko pomaga pri oblikovanju dnevnega vnosa kalorij in porabe energije. Za boljše rezultate pa pomaga vadba.

Ne spreglejte:

Katera aktivnost pomaga pokuriti največ kalorij?

Strokovnjaki pravijo, da je tek med aktivnostmi, ki pripomorejo k učinkoviti izgubi kalorij. Dr. Mir Ali, dr. med., bariatrični kirurg in medicinski direktor kirurškega centra za hujšanje Memorial Care Surgical Weight Loss Center, poudarja: »Tek zaposluje velike mišične skupine in je hkrati aerobna dejavnost.«

Podobnega mnenja je tudi Dr. Mustafa H. Alibhai, MD, certificirani kirurg ter ustanovitelj in predsednik podjetja Nova Bariatrics, ki pravi, da se pri teku uporabljajo vse mišične skupine v telesu, zato z njim porabimo največ kalorij. 

Učinki vadbe niso za vse enaki

Ob tem je potrebno poudariti, da četudi je tek enostaven način za hitro kurjenje kalorij, ni najboljša opcija za vse. Prav tako s to aktivnostjo vsi ne bodo dosegli enakih rezultatov.

»Število kalorij, ki jih pokuri določena vadba, je odvisno od trajanja, intenzivnosti in posameznih dejavnikov, kot je telesna teža,« pravi Dr. McGowan in dodaja: »Glede na te dejavnike so med vadbami, ki porabijo največ energije: tek, veslanje in plavanje.«

Če niste ljubitelji teka, plavanja ali veslanja, to ne bo najboljša izbira za kurjenje kalorij za vas. Če vam tovrstne vadbe ne ustrezajo, imate na izbiro druge aktivnosti, ki vam bodo prav tako pomagale kuriti odvečno maščobo.

Med njimi so:    

  • Kolesarjenje,    
  • skakanje s kolebnico,    
  • boks,   
  • plezanje v gore,      
  • visokointenzivni intervalni trening. 

Pomembno je redno izvajanje

Dr. Ali poudarja, da je bolj pomembno najti vadbo, ki vam je všeč, kot pa aktivnost, za katero strokovnjaki poudarjajo, da boste z njo pokurili največ kalorij. Tovrstno aktivnost boste namreč redno izvajali.  

Namesto da poskušate vztrajati pri težji vadbi, je bolje, da poiščete vadbo, ki vam je bolj všeč. Pred začetkom vadbe se ob morebitnih zdravstvenih težavah, zlasti na področju srca in sklepov, posvetujte z zdravnikom.

Med uvajanjem redne vadbe v svojo rutino, intenzivnost in čas vadbe postopoma povečujte. Pred vsako zmerno do intenzivno vadbo se segrejte in poskrbite za raztezanje, kar izboljša gibljivost in hkrati zmanjšuje tveganje za poškodbe.

Preden pričnete teči, hodite. Ne pozabite, da vadba ni zgolj v kurjenju odvečnih kilogramov, temveč tudi v boljši kondicij, moči in navsezadnje tudi izboljšanju počutja.   

Vir: yahoo.com

Preverite še:

Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1400 slovenskih jezer

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ