Koliko gibanja na dan je potrebnega, da izničite učinke celodnevnega sedenja? Strokovnjaki navajajo točne številke in to je manj, kot si morda mislite

17. 1. 2024
Deli
30 do 40 minut zmerne aktivnosti na dan je dovolj, da odpravimo negativne učinke celodnevnega sedenja na zdravje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsaka vrsta telesne aktivnosti šteje!

Sestavni del sodobnega življenjskega sloga je sedenje večji del dneva. Vožnja v službo in nazaj, na sestanke in celo srečanja s prijatelji nas skoraj vedno držijo na sedežu. Strokovnjaki opozarjajo na nevarne zdravstvene posledice dolgotrajnega sedenja, obstajajo pa tudi študije, ki kažejo, koliko gibanja je potrebno za nevtralizacijo te škode v telesu.

Ne spreglejte: 

Znanstveniki so izvedli analizo devetih različnih študij, ki so preučevale podatke 40.000 udeležencev iz štirih držav. Rezultati, objavljeni v The British Journal of Sports Medicine, zdaj ponujajo jasen odgovor:

30 do 40 minut zmerne aktivnosti na dan je dovolj, da odpravimo negativne učinke celodnevnega sedenja na zdravje.

Pri aktivnih posameznikih, ki izvajajo približno 30 do 40 minut zmerne do intenzivne telesne dejavnosti, povezava med dolgotrajnim sedenjem in tveganjem zgodnje smrti ni bistveno drugačna v primerjavi s tistimi, ki malo časa preživijo sede, so zapisali raziskovalci.

To pomeni, da tudi če zaradi službe sedite osem ali deset ur neprekinjeno, če povečate srčni utrip za pol ure na dan, nimate večjega tveganja za svoje zdravje kot tisti, ki ves dan ne sedite na stolu.

Vsaka vrsta telesne dejavnosti šteje

Še boljša novica je tisto, kar strokovnjaki ocenjujejo kot zmerno aktivnost. Tek ali kolesarjenje sta odlična, a celo lovljenje otrok, ples v dnevni sobi ali skrb za rastline na terasi štejejo, če te dejavnosti spravijo v sopihanje in potenje.

Vsa telesna dejavnost šteje in kakršna koli količina je boljša kot nič, je komentiral Emanuel Stamatakis, profesor telesne dejavnosti, ki je sourednik posebne izdaje revije, v kateri so bili rezultati objavljeni.

Te ugotovitve sledijo dolgi vrsti drugih raziskav, ki vedno znova razkrivajo, da so osnove dobrega telesnega zdravja bolj dosegljive, kot si mnogi mislijo. Izkazalo se je, da le malo hoje ali celo le nekaj sekund izjemno intenzivne vadbe pomaga ljudem živeti dlje in bolj zdravo.

Preberite še: Nutricionist razkriva, katerih živil sam nikoli ne bi jedel

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ