Tek

Je tek po herniji diska varna aktivnost in kako preverimo svoje zmožnosti

25. 4. 2024
Deli
Je tek po herniji diska varna aktivnost in kako preverimo svoje zmožnosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Telesna aktivnost je ključna za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, vendar pa lahko nekatere poškodbe, kot je hernija diska, omejujejo vaše možnosti vadbe. Tek je lahko za nekatere posameznike s hernijo diska problematične tip rekreacije. Raziskali smo, ali je tek varen za osebe, ki so imele hernijo diska, in kako lahko prilagodijo svojo vadbeno rutino, da zmanjšajo tveganje za ponovno poškodbo.

Kaj je hernija diska

Hernija diska se zgodi, ko se del jedra medvretenčne ploščice iztisne skozi poškodovano zunanjo plast, kar lahko privede do pritiska na živčne korenine in povzroči bolečino, otrplost ali šibkost v hrbtu in nogah. Ta stanje lahko dramatično vpliva na vsakdanje aktivnosti, vključno z vadbo. Če takšna poškodba doleti ljubitelje teka, se seveda takoj postavi vprašanje, kdaj je varno nadaljevati z rekreacijo.

Tveganja teka po herniji diska

Tek je visoko intenzivna vadba, ki lahko povzroča ponavljajoče se udarce in vibracije po celem telesu, posebej pa obremenjuje spodnji del hrbta. Za ljudi, ki so imeli hernijo diska, lahko ta vrsta stresa poslabša simptome ali celo povzroči novo poškodbo. Zato je pomembno, da ocenite svoje telesno stanje in morebitna tveganja v posvetovanju z zdravstvenim strokovnjakom, preden se odločite za tek.

Alternativne oblike vadbe

Preden se podate na tek, se preizkusite v drugih, alternativnih aktivnostih, ki so prijaznejše do vaše hrbtenice in vam bodo pomagale prepoznati vaše trenutne zmožnosti:

Hoja: Manj intenzivna in bolj nadzorovana, hoja je odlična alternativa teku, ki še vedno omogoča kardiovaskularne koristi brez prekomernega stresa na hrbtenico.

Plavanje ali vodna aerobika: Voda nudi naravno podporo in omogoča izvajanje vaj brez bolečin.

Kolesarjenje: Stacionarno ali navadno kolesarjenje zmanjšuje udarce na hrbet, hkrati pa krepi mišice nog in izboljšuje srčno kondicijo.

Profimedia

Kako varno teči po herniji diska

Če se odločite za tek, je ključnega pomena, da to storite premišljeno:

Začnite počasi: Postopno povečevanje intenzivnosti vam bo pomagalo oceniti, kako vaše telo reagira na tek.

Uporabite pravilno tekaško obutev: Pomembno je, da izberete kakovostne tekaške čevlje, ki nudijo dobro podporo in blaženje.

Tecite na mehkejših površinah: Tek po mehkejših površinah, kot sta trava ali tekaška steza, bo prijaznejši za vašo hrbtenico.

Ogrevanje pred tekom: Začnite z ogrevanjem in končajte s previdnim raztezanjem, da zmanjšate napetost v mišicah in okoli hrbtenice.

Preden se po herniji diska vrnete v aktivno življenje, se vedno posvetujte z osebnim zdravnikom, specialistom ali fizioterapevtom, ki vam bodo pomagali oceniti vaše stanje in vam bodo priporočili najvarnejši in najučinkovitejši način vadbe za vašo specifično situacijo. Z upoštevanjem pravih smernic in previdnostnih ukrepov lahko tudi po herniji diska vodite aktivno in zdravo življenje.

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih