Tek

Vas je kljub mrazu in snegu zamikal tek? Preden se odpravite, NUJNO preverite te stvari!

21. 1. 2023
Deli

Zimska idila pritegne marsikaterega tekača, in če ste tudi vi že pogledali proti športnim čevljem, je tu nekaj stvari, ki jih morate vedeti pred tekom. 

1 / 3
Profimedia

Ste eden tistih tekačev, ki v toplejših mesecih teče redno, jeseni pa so vas mrzle temperature za nekaj časa odvrnile od teka? Nič zato, brez težav nadaljujete, vendar preverite nekaj priporočil, da se boste na tek odpravili več kot enkrat. 

NAJPREJ HODITE, POTEM TECITE

Ste mnenja, da je hoja samo za začetnike? Pravzaprav ste tudi vi nekakšen začetnik, četudi ste počivali le nekaj tednov. Naj vam ne bo nerodno in naj se vam ne zdi zaman, da bi nekaj treningov teka tudi hodili. S pretiravanjem si boste namreč pridelali poškodbe, prav tako ne morete nadaljevati tam, kjer ste ostali (kar ne pomeni, da ste izgubili celo formo). 

Telo morate ponovno pripraviti na takšen fizičen napor, kot je tek, zato se spomnite svojih začetkov in prvič menjavajte hojo in tek. Čas teka postopoma podaljšujte, hojo pa zmanjšujte, vendar ne prehitro. Občasno se lahko odpravite samo na daljši sprehod - če boste pospešili tempo hoje, boste krepili vzdržljivost in se pripravili na tek.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren