Hujšanje s solato v jeseni: Kako popestriti vašo solato in si zagotoviti optimalno izgubo kilogramov

Hujšanje s solato v jeseni: Kako popestriti vašo solato in si zagotoviti optimalno izgubo kilogramov (foto: Profimedia) Profimedia
26. 9. 2022

Čeprav smo se od poletja uradno poslovili, še ne pomeni, da mora naše življenje postati dolgočasno. Ker prehrana predstavlja velik del našega življenja, je prav, da je okusna in nič kaj dolgočasna. Razkrivamo vam recept za bogato solato, ki je odlična za uživanje v jesenski sezoni, poskrbela pa bo za nostalgične spomine na poletje in izgubo kilogramov.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Počitnic je konec, poletna naročila v najljubših restavracijah smo pustili za sabo, vrnili smo se na delo in zopet sprejeli odločitev, da se po mesecih premora resnično vrnemo v formo in pridobimo dobro telesno pripravljenost. Vrnili smo se k samostojnemu kuhanju in da bi izgubili nekaj kilogramov, pridobljenih med poletjem, lahko računamo na klasično solato. Enostavna in hitra priprava obljublja, da nas bo nasitila in odpravila odvečne, med poletjem pridobljene sladke kilograme. 

Ste tudi vi pomislili, da so solate skrajno dolgočasne? Težava je, da imajo solate slab sloves, vsi pogosto pomislimo zgolj na osnovno zeleno solato, rahlo začinjeno, ki ne obljublja gurmanskih užitkov, kaj šele ustrezne sitosti. Pa vendar, če se tudi vam cedijo sline po dobri, okusni solati, ki se ob bok postavi vsem še tako zahtevnim gurmanskim smernicam, obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko solato popestrite in jo naredite bolj gurmansko, hkrati pa uživate v njenih lastnostih, ki pripomorejo k učinkovitemu hujšanju.

Ključni nasveti za nadgradnjo jesenske solate!

Kdo pravi, da morate za dosego izgube kilogramov jesti dolgočasno hrano brez okusa? Nikakor se ne smemo prikrajšati za dobrote, ki jih ponuja gastronomija. Poznati morate le nekaj skrivnosti, da bo tudi najbolj dolgočasna jed čim bolj okusna.

Začnite s popolno jesensko solato!
Profimedia

Igranje s teksturami

Prvi nasvet za bolj zanimivo solato je, da v recept vključite različne teksture. Naše brbončice ne bodo imele časa, da bi se dolgočasile, in vedno bodo zaposlene z odkrivanjem novih živil. Za hrustljavost lahko izberete kumare in kasneje, ko te ne bodo več v sezoni, lahko solato popestrite z različnimi oreščki ali popečeno čičeriko, namesto klasičnega preliva izberite kremast preliv s humusom, solati dodajte popečeno sezonsko zelenjavo, ne pozabite na beljakovine, vse skupaj pa povežite s hrustljavo ocvrto čebulo in kapljico limoninega soka za okus in svežino.

Uporaba zelišč

Narava skriva ogromno zakladov in nam ponuja veliko zelišč in začimb, zakaj jih torej ne bi izkoristili? V naših solatah bodo dobrodošli meta, koriander, ingver, peteršilj, bazilika in čili v prahu, ki bodo v naš recept vnesli svežino in okus.

Spreminjanje receptov

Ste vajeni vedno znova pripravljati enako Cezarjevo solato? Zakaj solate ne bi preprosto spremenili? Najbolje, da se med prehranjevanjem izognete dolgčasu, je, da preizkušate nove okuse. Za solate obstajajo številne kombinacije živil, ki nas lahko navdušijo in nam pomagajo izgubiti nekaj kilogramov. Iz dneva v dan spreminjajte užitke in recepte.

Poskrbite za ustrezen videz vaše solate

Bolj kot je videti, boljšega okusa je. Če ste se naveličali klasičnega videza solate postreženega v veliki skledi, je čas, da videz vaše solate preprosto spremenite in izberite lepe, morda bolj globoke krožnike. Hrano razporedite na določen način, dodajte barvo, zelišča, skratka, sposodite si klobuk odličnega kuharja in si pripravite solato s petimi zvezdicami.

Profimedia

Dodajte cvetje

Za solato imamo najraje zelenjavo, včasih sadje, popolnoma pa zanemarjamo cvetje. Kljub temu imajo vse razloge, da so na seznamu gostov naše solate. Lepi in polni okusa bodo vnesli nov okus v vse naše stare recepte.

Izberite najljubša sezonska živila

Da bodo vaše solate vedno čim bolj okusne, izbirajte sezonsko zelenjavo in sadje. Če se odločite zanje, boste zagotovo dobili dovolj hranilnih snovi in tudi svežine. Sezonska živila so naši zavezniki pri vračanju v formo in nam ponujajo okusne recepte.

Preberite še: 

Skrivnosti osebne trenerke: tako boste ne le izbrali, pač pa tudi vztrajali pri dobri navadi

Priporočamo tudi: 

Si želite imeti raven trebuh? Namesto trebušnjakov počnite TO! (svetuje osebna trenerka)