VIDEO: Ste samski in se bliža vaš rojstni dan? Poglejte, kaj morajo narediti Danci, ko so v taki situaciji (ne boste hoteli biti v njihovi koži!)

VIDEO: Ste samski in se bliža vaš rojstni dan? Poglejte, kaj morajo narediti Danci, ko so v taki situaciji (ne boste hoteli biti v njihovi koži!) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 11. 2022

Na Danskem vsaj nekoč niste hoteli biti samski za svoj rojstni dan, saj bi v tem primeru morali opraviti poseben neprijeten običaj. 

Ta nenavaden danski običaj sega daleč v zgodovino, v čas, ko so trgovci z začimbami potovali iz enega mesta v drugo. Nekateri pa ga izvajajo še danes. 

Danski običaj se sicer tiče prav določenega rojstnega dneva, in sicer 25. Če je Danec ali Danka za svoj 25. rojstni dan še vedno samski/samska, mora izvesti prav poseben običaj. Slavljenec ali slavljenka se mora namreč od glave do pet posuti s cimetom, čemur nekateri dodajo vodo in jajca, da se bolje oprime. 

Da je vse skupaj še huje, so slavljenci privezani na ulično svetilko, klop ali stol, medtem ko se izbrani zabavajo in ga zasujejo z oblakom cimeta. 

Pri vsem tem ne gre zato, da bi osebo kaznovali, ker do sedaj še ni našla primernega partnerja zase, ampak le za priložnost za dobro potegavščino. 

Star običaj iz zgodovine

Kot smo omenili na začetku, gre za več sto let staro tradicijo, ki se je začela v času prodajalcev začimb. Kot veste, so začimbe prodajali v več mestih in zato veliko potovali. Lahko si predstavljate, da so zato odnosi s prijatelji in partnerji zelo trpeli. Trgovci so se poročali zelo pozno za tisti čas, ali pa so ostali sami tudi na stara leta. 

Prav zato so uvedi ta običaj po 25. letu za vse samske. Kako izgleda, pa si oglejte v videu. Zapisali so, da to ni mučenje, ampak zabavna igrica, ki človeka spremeni v cimetovo rolico. Kaj pravite, bi izvedli ta običaj?