4 koraki do zdrave prebave

4 koraki do zdrave prebave (foto: Shutterstock) Shutterstock
7. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Nekateri se rodijo hitri, nekateri počasni in podobno je s prebavo – eni imajo hitro, drugi počasno. A tako kot pri vseh stvareh, tudi pri redni prebavi igrajo pomembno vlogo življenjske navade. Katere? Preverite.

Že naše babice so ob težavah s prebavo svetovale, da si pomagamo z naravo. Tako vsi poznamo slive, ki pomagajo pri odvajanju, z naslednjimi koraki pa se boste tudi sami lahko prepričali o pozitivnem vplivu urejene prebave na dobro počutje in zdravje.

Preberite: Seznam živil, ki pomagajo pri zaprtju

In sledite naslednjim 4 korakom do zdrave prebave ...

Uživajte vlaknine

Prehranski strokovnjaki poudarjajo, da lahko za urejeno prebavo veliko naredimo sami. Začnete lahko uživati hrano z visoko vsebnostjo vlaknin, ki v črevesju nabrekajo, povečujejo volumen blata in s tem olajšajo odvajanje.

Živila iz predelanih, oluščenih žit nadomestite z neoluščenimi in polnozrnatimi, v obroke pa je treba vključiti tudi sadje in zelenjavo. Za pozitiven vpliv na prebavo je priporočljivo dnevno zaužiti od 20 do 40 gramov vlaknin, vendar raziskave kažejo, da nas večina s prehrano zaužije le 14 gramov dnevno, tako da je priporočljivo poseči po hranilih z visoko vsebnostjo vlaknin.

Popijte vsaj 2 l vode

Čez dan je priporočljivo popiti vsaj dva litra vode, saj tako lahko vlaknine nase vežejo vodo in optimalno delujejo pri svoji funkciji spodbujanja prebave ter čiščenja črevesja.

Gibajte se

Za urejeno prebavo je pomembno redno gibanje v naravi, kjer se nadihate tudi svežega zraka in istočasno poskrbite za aktivnost črevesja. Pri rednem gibanju se spodbudi črevesna peristaltika in s tem prebava.

Za odvajanje si vzemite čas

K rednemu odvajanju veliko prispevamo tudi tako, da si zanj vzamemo čas. Naj bo to zjutraj ali kadarkoli čez dan, vendar nikar ne odlašajte.