5 stvari, ki jih ni dobro početi na prazen želodec

5 stvari, ki jih ni dobro početi na prazen želodec (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2022

Čeesa ne bi smeli početi na prazen želodec?

Po jutru se dan pozna! Če že takoj zjutraj naredite nekaj škodljivega za telo, boste morda posledice na počutju opažali še cel dan. 

Ne glede na to, ali imate težave z želodcem ali ne, je pomembno vedeti, katere stvari ne bi smeli početi na prazen želodec. Preverite.

Pitje kave

Ena najpogostejših navad, ki pa je lahko škodljiva. Ne glede na to, ali gre za običajno ali brezkofeinsko kavo, lahko tak napitek spodbudi nastajanje želodčne kisline, kar lahko na dolgi rok privede do težav z zgago, gastritisa in drugih težav. Če si zjutraj želite privoščiti kavo, poskrbite, da ta pride na vrsto šele po zajtrku.

Pitje limoninega soka

Še ena pijača, ki jo ni priporočljivo piti na prazen želodec, je limonin sok. Kljub temu, da vsebuje veliko vitaminov, pitje na prazen želodec lahko draži želodčno sluznico. Težave so lahko še posebej izrazite v primeru gastritisa ali drugih prebavnih težav.

Intenzivna vadba

Si tudi vi želite svoj dan pričeti aktivno? To je super odločitev, a ob tem poskrbite, da vadba ni preveč intenzivna, saj to lahko povzroči zmanjšanje mišične mase. Raje si privoščite bolj lahkotno vadbo, ali pa si najprej pripravite manjši obrok ali prigrizek, ki vam bo dal nekaj energije, obenem pa vas ne bo oviral med gibanjem.

Uživanje alkoholnih pijač

Takšno početje je poleg želodca lahko škodljivo še za jetra, srce in ledvice. Na prazen želodec telo dvakrat hitreje absorbira alkohol, izločanje njegovih toksinov pa je počasnejše, kar povzroči višjo stopnjo alkoholiziranosti in slabšega počutja naslednji dan.

Prepiri

V eni od raziskav se je izkazalo, da smo ljudje zaradi občutka lakote bolj razdražljivi in tako tudi bolj nagnjeni k prepirom. Če pričnete prepir na prazen želodec je torej tudi večja verjetnost, da boste manj razumevajoči in bo prepir bolj buren. 

Bodite pozorni, da svoj dan pričnete čim bolj mirno in brez škodljivih navad, seveda pa, če je le možno, v svojo jutranjo rutino vključite tudi zdrav in uravnotežen zajtrk, s katerim boste telesu zagotovili vsa potrebna hranila in mu omogočili normalno delovanje.

Vir: miss7zdrava.24sata.hr