7 možnih razlogov za madeže na hlačkah in izcedke pred menstruacijo

7 možnih razlogov za madeže na hlačkah in izcedke pred menstruacijo (foto: Profimedia) Profimedia
31. 7. 2019

Včasih se zgodi, da že kak teden pred predvideno menstruacijo opazimo madeže na hlačkah … Po vsej verjetnosti ni nič narobe, vseeno pa si preberite možne vzroke in po potrebi obiščite ginekologa.

»Najverjetneje gre za igrico hormonov in ritem ovulacije,« pravi ginekologinja Mary Jane Minkin. Progesteron, hormon, ki je zaslužen za mesečno krvavitev, igra pomembno vlogo pri dogajanjih v maternici in vkolikor ga skozi mesec ne proizvedemo dovolj, se lahko zgodi, da pred menstruacijo opazimo izločanje materničnih oblog.

Drugi razlogi pa so še:

1. Kontracepcija

Če ste nedavno zamenjali kontracepcijske tablete, se lahko zgodi, da bo cikel nekoliko zbrkljan zaradi drugačne (pogosto višje) vsebnosti estrogena. To bi se moralo v nekaj mesecih urediti.

2. Nosečnost

Morda ste pred menstruacijo odrešene kar za naslednjih 9 mesecev! Če se en teden pred pričakovano mesečno krvavitvijo pojavijo izcedki, vam telo morda sporoča, da ste v zgodnji fazi nosečnosti.

»Približno ena tretjina žensk prve tri mesece še vedno blago krvavi,« pojasnjuje ginekologinja Minkin. Če se po tej blagi krvavitvi ne pojavi 'prava' menstruacija, naredite test nosečnosti.

3. Hormonsko neravnovesje

Različne ravni estrogena različno vplivajo na žensko telo, pomembno vlogo pa igra tudi ščitnica.

Če ste poleg madežev pred menstruacijo opazile tudi večjo utrujenost in hitro povečanje ali pa občutno zmanjšanje telesne teže, se oglasite pri zdravniku.

Preverite: 5 znakov, da so vaši hormoni podivjali

4. Virus

Če trpite za virusnim obolenjem, kot na primer za gripo ali pljučnico, to vpliva tudi na dogajanje v maternici in povsem spremeni običajen mesečni cikel.

Čim prej poskrbite za okrepitev imunskega sistema in tudi menstruacija se bo uredila. Vkolikor niste bolni, pa se izcedki vseeno pojavljajo in so čudnega vonja ali jih spremlja bolečina, pa obiščite ginekologa.

5. Ravnokar ste imeli spolni odnos

Krvavitev po seksu ni povezana z menstruacijo, je pa lahko znak, da je bilo posteljno dogajanje nekoliko preveč grobo. Poskrbite za primerno lubrikacijo!

Če se težava pojavlja, obiščite ginekologa, ki bo preveril, če ne gre morda za simptome, ki se pojavljajo ob rakavem obolenju materničnega vratu.

6. Polipi

Nenevarne tvorbe, ki se lahko pojavijo v maternici, povzročajo nepredvidene krvavitve. Ponavadi jih spremlja bolečina ali občutek pritiska na maternico, zaprtje ali prepogosta potreba po uriniranju – da boste varni, obiščite ginekologa, ki bo opravil ultrazvočni pregled.

7. Rak

Če krvavite tik pred menstruacijo, potem najbrž ne gre za rakavo obolenje. Vkolikor se krvavitev pojavlja dlje časa in jo spremlja napihnjenost in bolečina v predelu medenice, pa le obiščite ginekologa.

Preberite še: Tega ne počnite po spolnem odnosu

Vir: Women's Health Mag