7 nasvetov, kako se ne vdati skušnjavi neskončnih prigrizkov in sladkih razvad (tudi v času izolacije)

7 nasvetov, kako se ne vdati skušnjavi neskončnih prigrizkov in sladkih razvad (tudi v času izolacije) (foto: profimedia) profimedia
21. 11. 2020

Ste se po tednih dela od doma in šolanja na domu počasi začeli rediti in nimate več volje do gibanja? Na Zvezi potrošnikov Slovenije  so zbrali sedem nasvetov, kako se ne vdati skušnjavi neskončnih prigrizkov in sladkih razvad ter tudi v času samoizolacije poskrbeti za uravnoteženo življenje.

1. Ustvarite si dnevni ritem: določite si okvirne ure prehranjevanja, spanja in drugih aktivnosti. S tem si boste zagotovili normalen potek dneva. Naredite tudi načrt obrokov. Odprite omare in poglejte, kaj se skriva v njih, načrtujte obroke za ves teden iz obstoječih sestavin oziroma naredite seznam manjkajočih sestavin, ki jih potrebujete.

profimedia

2. Napišite si nakupovalni listek manjkajočih sestavin in se v trgovino odpravite največ enkrat na teden le po izdelke na seznamu. Ne kupujte prevelikih količin in razmislite, kakšen je rok uporabnosti nakupljenih živil in kako jih boste porabili. S preudarnim nakupom se boste izognil tudi nepotrebnim zavržkom.

profimedia

3. Kupujte sezonsko in lokalno: lokalna, sezonska hrana je bolj sveža in kakovostna, z nakupom pa podpirate slovensko gospodarstvo, ki to nujno potrebuje. Trenutno lahko pri lokalnih kmetih med drugim dobite jabolka, kislo zelje in repo, korenje, rdečo peso, por, solato in črno redkev.

4. Jejte zavestno in zgolj v jedilnici: ko jeste, ugasnite televizijo in telefon, usedite se za mizo v jedilnici (nikakor ne pred računalnikom) in se posvetite hrani, ki ste jo pripravili. Pozornost preusmerite na okus, barvo in vonj hrane. Za hranjenje si vzemite čas.

profimedia

5. Zmanjšajte velikost porcij: se manj gibate? Zmanjšajte količino in energijsko gostoto hrane, ki jo zaužijete. Kaj to pomeni? Enostavno si naložite manj krompirja ali makaronov ter zmanjšajte količino olja, ne zmanjšujte pa količine beljakovin (skuta, jajca, pusto meso …) ter povečajte količino sadja in zelenjave.

6. Ustvarjajte: sedaj imate odlično priložnost, da tudi v kuhinji sprostite svojo umetniško žilico. Poiščite zanimiv recept in ga prilagodite sestavinam, ki jih imate na voljo. Ustvarjajte s svojimi družinskimi člani in si s pripravo okusnih jedi popestrite turobne jesenske in zimske večere.

profimedia

7. Gibajte se: izkoristite popoldneve za sprehod v naravi v bližini svojega doma, a pri tem upoštevajte priporočila glede nošenja mask in medsebojne razdalje. Vaje za raztezanje in moč lahko opravite tudi doma - na spletu je vrsta zanimivih vadb.

Preberite še: Napotki kliničnih psihologov: Pomembna je rutina