8 nasvetov za hujšanje, o katerih beremo pogosto – in ne, NE delujejo!

8 nasvetov za hujšanje, o katerih beremo pogosto – in ne, NE delujejo! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 3. 2021

V morju nasvetov za hujšanje se najde vse – od hujšanja z zmanjšanjem energijskega vnosa, hujšanja z zeljno juho po starodavnem receptu, hujšanja s pomočjo korzeta, do še bolj norih idej, kot je denimo uživanje papirnatih robčkov.

Toda z nasveti (katerimikoli pravzaprav) je tako – vedno je treba pristopiti s kančkom tistega, kar imenujemo zdrava kmečka pamet. Lahko gre še za tako dobronameren nasvet, ta morda ne bo za vas.

Nekateri nasveti pa, ne samo da ne delujejo, ampak so lahko tudi škodljivi. S takšnimi se pogosto srečujejo dietetiki.

Nasveti, zaradi katerih dietetiki zavijajo z očmi?

Pri Eat This so o tem povprašali registrirane dietetike in v nadaljevanju povzemamo nekaj nasvetov za hujšanje, za katere pravijo, da jih lahko mirno preskočite.

1. Otežite si prehranjevanje

V teoriji se morda zdi smiselno. Da vam lahko postavljanje ovir – kot je denimo uporaba jedilnih paličic namesto vilic ali to, da pri jedi uporabljate nedominantno roko – prepreči, da bi pojedli preveč.

V teoriji. V praksi pa …

Gre v resnici za precej nepraktično rešitev, ko gre za prenajedanje. Morda boste res potrebovali več časa, a boste še vseeno pojedli vse, kar imate na krožniku, pojasni dietetičarka Carrie Gabriel. Če pa vas čaka še veliko obveznosti, je to lahko tudi zelo frustrirajoče.

2. Pred obrokom si oblecite tesna oblačila

Profimedia

Tako naj bi bili pozorni na vsak grižljaj. Toda to neprestano osredotočanje na težo lahko sproži negativen samogovor – česar vsekakor ne potrebujete, ko poskušate spremeniti navade.

Nič ni narobe s tem, če so vaša motivacija oblačila, ki ste jih nekoč nosili in bi jih radi spet oblekli. Vendar je bolj pomembno, da oblečete telo, ki ga imate zdaj ter se namesto na omaro osredotočite na tisto, kar je na krožniku, pravi Bonnie Taub-Dix, dietetičarka.

3. Obroke zamenjajte z napitki

Sredi natrpanega dne se prej najde čas za sadni smoothie ali proteinski napitek kot za poln obrok. Toda izključitev vseh obrokov, da bi izgubili odvečno težo – to je le hitra rešitev, ki ne bo prinesla dolgoročnih rezultatov.

Čeprav je ta pristop lahko pri nekaterih učinkovit, je treba opozoriti na nekaj pomembnih točk: napitek kot nadomestek obroka ima običajno zelo nizko energijsko vrednost in malo vlaknin, zato vas ne bo nasitil za dolgo časa, opozarja trener in dietetik Anthony DiMarino. Številni takšni nadomestki obrokov pa pogosto vsebujejo tudi veliko sladkorja.

In še: si predstavljate, da celo življenje uživate le napitke namesto obrokov? Verjetno ne, kajne?

4. Jejte samo eno živilo

Profimedia

Se spomnite diete z grenivko? Ali krompirjeve diete? Ali katerekoli diete, ki je vključevala eno samo živilo? Takšne diete obstajajo že celo večnost. Ideja: pojedli naj bi toliko tega enega živila, da bi se ga naveličali in na koncu povsem nehali jesti.

Prvič: ne zdi se kot da bi vas to naučilo zdravega odnosa s hrano.

In prav zagotovo ni zabavno, pravi dietetičarka Carrie Gabriel. Osebo lahko potisne v območje motenj hranjenja, opozarja Gabriel.

In če boste predolgo uživali zgolj eno živilo, boste bolj verjetno končali v bolnici kot na bikini tekmovanju. Zaradi pomanjkanja drugih hranil, ki jih vaše telo potrebuje. Zato se lahko srečate tudi z življenjsko nevarnim boleznimi, še opozori Gabrielova.

5. Ne jejte ogljikovih hidratov

Nihče ne more zanikati učinka, ki ga ima zniževanje vnosa ogljikovih hidratov, toda za mnoge je popolna izločitev ogljikovih hidratov preveč drastična sprememba – takšna, ki se je dolgoročno ne boste mogli držati.

Raziskave kažejo, da boste nedvomno shujšali, če boste izločili celotno skupino živil, toda za kakšno ceno? Ogljikovi hidrati so vaš glaven vir energije, pravi DiMarino.

Poleg tega lahko to sčasoma vpliva tudi na kakovost vašega življenja. Zelo verjetno se boste pogosto srečali tudi s težavami, kot so razdražljivost, utrujenost, spremembe razpoloženja, zaprtje, glavoboli ...

Če razmišljate, da bi izločili ogljikove hidrate, bo najbolje, da se o tem prej pogovorite z zdravnikom ali registriranim dietetikom – in da se zavedate vseh tveganj.

Če imate denimo predispozicijo za bolezni srca in ožilja ali težave z jetri in ledvicami, zdaj pa se boste zavoljo izločanja ogljikovih hidratov lotili atkinsove diete, kjer se lahko do sitega najeste jajc, mesa, masla, sira in smetane … Razumete, zakaj je pomemben pogovor s strokovnjakom? In zakaj ta nasvet morda ni primeren za vas?

6. Vsak grižljaj prežvečite dvanajstkrat

Profimedia

Povedano drugače: vsak grižljaj žvečite toliko časa, da nastane tekoča kaša in opazujte, kako kilogrami kopnijo. (No, ja ...)

Ideja je doživela razcvet v prvem desetletju 20. stoletja, ko je Horace Fletcher (različica Instagram vplivneža iz začetka 20. stoletja) svetoval svojim privržencem naj vsak grižljaj žvečijo toliko časa, da se ta utekočini, da bi pospešili hujšanje.

In še danes ta nasvet na vsake toliko časa spet zakroži.

V resnici ideja o temeljitem žvečenju hrane ni slaba – vendar ne za to, da bi shujšali. Pomaga pa lahko pri pravilni prebavi in spodbudi čuječno prehranjevanje. Seveda pa je lahko tudi precej zamudno.

7. Izločite vse maščobe

Maščoba redi – mantra 80h in 90h. Nato so osnovna živila »zdravih« gospodinjstev postala čips brez maščob, solatni prelivi brez maščob in celo sladoled brez maščob.

Zdaj pa so raziskave pokazale, da so prave vrste maščob pomemben del zdrave prehrane – celo diete za hujšanje.

Maščoba je ključno hranilo, ki ne pomaga le pri absorpciji v maščobah topnih vitaminov in drugih pomembnih hranil, ampak lahko prepreči tudi prenajedanje, saj nas nasiti, pojasnjuje Taub-Dixova.

Pomembno je le, da izberete prave maščobe – ne glede na to, ali želite shujšati, jesti zdravo ali karkoli drugega. Dietetičarka priporoča vključevanje oreščkov, avokada in zdravih olj, kot je denimo oljčno olje. V zdravih merah seveda.

8. Pozabite na hrano, ki jo obožujete

Med priljubljenimi nasveti za hujšanje je pogosto tudi ta: če želite doseči zdravo telesno težo, si ne smete privoščiti svojih najljbuših jedi. Če boste storili napako le enkrat in si denimo privoščili pico ali krof, ste naredili nepopravljivo škodo.

Zakaj bi se odpovedali najljubši hrani samo zato, ker poskušate shujšati? pravi dietetičarka Bonnie Taub-Dix. Če se boste povsem odrekli vsem živilom oz. jedem, ki jih obožujete, se bo zgodilo naslednje: počakali boste, dokler ne zaključite z dieto in velika verjetnost je, da se bo takrat vse vrnilo – v obliki nerazumno velikih porcij in prepogosto.

V tem primeru je boljše, če si občasno privoščite majhno pregreho, kot pa če na hujšanje gledate kot na kratkoročno omejevanje pri hrani.

Načrt za hujšanje, ki se ga boste lahko držali, mora vedno vključevati tudi hrano, ki jo imate radi. Navsezadnje bi to morala biti dieta, ki jo lahko vključite v svoje življenje in ne dieta, s katero samo začasno spremenite svoje življenje, pravi Taub-Dixova.
Pripravljeno po Eat This

Preverite še:

Fotografija Rebel Wilson pred preobrazbo Profimedia

Fotografija Rebel Wilson pred preobrazbo