Ali dovolj spite in se še vedno prebujate utrujeni? Poglejmo, kaj so možni razlogi

19. 3. 2023
Deli
Ali dovolj spite in se še vedno prebujate utrujeni? Poglejmo, kaj so možni razlogi (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste naveličani tega, da se zjutraj vedno prebudite tako zelo utrujeni? Poglejte, kaj so možni razlogi za to. 

Ne, ne zagotavljamo vam, da boste končno razumeli tiste, ki imajo že zjutraj veliko energije in obožujejo jutra, vendar bo vseeno dobro za vas, če ugotovite, zakaj se vsako jutro prebudite tako zelo utrujeni. Očitno si telo ponoči ne odpočije, kot bi si moralo, kar vam povzroča težave na različnih področjih. 

Zakaj ste vsako jutro tako zelo zaspani po nočnem počitku?

Imate spalno inercijo (vztrajanje v spanju)

Ste že slišali za spalno inercijo? Inercija je stanje med budnostjo in spanjem. Če jo doživljate, boste opazili manjšo pripravljenost za delo, željo po spancu, težko boste ostali budni, kaj šele, da bi kaj učinkovito opravili.

Nekateri spalno inercijo doživljajo le nekaj trenutkov, drugi več časa. Ugotovite, koliko časa zjutraj traja, preden si zadate psihično manj zahtevne naloge. 

Nimate določenih ur spanja

Telo vam bo precej hvaležno, če mu zagotovite tistih 8 ur spanca na noč. Pa ne le to, idealno bi bilo, če odhajate spat in se prebujate ob isti uri. Z neurejenim spalnim ritmom boste zmešali svoj cirkadiani ritem (stanje budnosti in spečnosti), kar bo povzročilo izredno utrujenost tik po tem, ko se prebudite. 

Pred spanjem se trudite, da ne boste gledali televizije, bili na računalniku ali telefonu. Raje poiščite sproščujoče aktivnosti, kot je npr. nekaj položajev joge, branje, pogovor s partnerjem ... Sproščeni boste precej bolje spali. 

Imate slabo kakovost spanca

To, da ste v postelji dobrih 8 ur, še ne pomeni, da ste tudi dobro spali. Lahko se ponoči stalno prebujate in nimate toliko trdnega spanca, kot bi ga potrebovali, da bi si telo resnično odpočilo. Nič nenavadnega, da se prebudite zaspani, saj ponoči v resnici niste prav veliko spali, bolj dremali. 

Pred spanjem pijete alkohol

Po prekrokani noči se običajno niste ravno naspali, kajne? Tudi če ste imeli na voljo cel dan za spanje. Alkohol namreč moti faze globokega spanca in povzroči več prebujanja. 

Na to, koliko trdnega spanca boste ponoči imeli, vplivata tudi nikotin in kofein, zato je dobro, da omejite vse dejavnike, če se želite resnično naspati. 

Premalo ali preveč spite

Morda spite premalo ali preveč - na oboje lahko nakazuje utrujenost po prespani noči. Za najboljše počutje vsak potrebuje drugačno količino spanca, a priporočeno je v splošnem med 7 do 9 ur spanja. Skušajte se držati teh smernic in na podlagi njih ugotovite, na kateri strani ste: spite premalo ali preveč?

Prisluhnite aktivni podkastu!

V novi epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič