Ali veste, kakšne barve je maščoba v vašem telesu in kakšne posledice ima? + Resnica o trebušni maščobi!

Ali veste, kakšne barve je maščoba v vašem telesu in kakšne posledice ima? + Resnica o trebušni maščobi! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 11. 2021

Odkrijte, zakaj je lahko ena vrsta maščobe usodna.

Telesna maščoba je na slabem glasu, a brez nje bi umrli. Telesna maščoba je pomemben vir energije, nas greje, ščiti naše notranje organe in celo pomaga držati skupaj celice, pišejo na strani health.clevelandclinic.org.

Kot pravi endokrinologinja in specialistka za sladkorno bolezen dr. Elene Borukh, je lahko telesna maščoba dobraa odvisno je, o kateri vrsti maščobe govorimo in o kolikšni količini. Vendar ne dovolite, da bi karkoli od tega postalo izgovor za nezdravo prehranjevanje in opustitev telovadbe, saj ima preveč maščobe lahko tudi usodne posledice!

Torej … Kakšne barve je vaša telesna maščoba?

In kakšne posledice ima to lahko za vas razkrivamo v nadaljevanju!
Profimedia

Barva maščobe je v veliki meri povezana z njeno funkcijo

Bela maščoba

Večina maščobe v telesu je bele barve. V njej kopičimo energijo in bela maščoba je tudi povezana z debelostjo. Bele maščobne celice pridno rastejo. Če boste te maščobne celice hranili, bodo postajale vse večje – do zelo nevarne točke.

Rumena maščoba

Pravzaprav je veliko prej omenjenih belih maščobnih celic videti rumeno. Zakaj? Ker ljudje ne moremo tako hitro presnoviti karotena, ki ga najdemo v zelenjavi in žitih, pišejo na strani health.clevelandclinic.org. Karoten torej migrira v naše maščobne celice in se tam usedla.

Rjava maščoba

Rjavo maščobo imajo v glavnem novorojenčki – pomaga jim ohranjati stabilno telesno temperaturo. Tudi odrasli imamo nekaj rjave maščobe. Vitki ljudje navadno več kot manj vitki ljudje. Vendar začnemo rjavo maščobo v petdesetih letih izgubljati.

Rjave maščobne celice delujejo skupaj z belimi – grejejo telo, in sicer tako, da bela maščoba postane gorivo.

Nekateri znanstveniki menijo, da bi s spodbujanjem rasti rjave maščobe lahko pomagali ljudem hujšati in s tem bi preprečiti z debelostjo povezane bolezni.

Bež maščoba

Bež maščoba je mešanica belih in rjavih maščobnih celic. V resnici imamo več bež kot rjave maščobe.

Bež maščobne celice so neaktivne. Dokler nas ne začne zebsti. Takrat se odzovejo na mraz in začnejo sproščati toploto.

Raziskovalci preučujejo bež maščobne celice – natančneje, kako bi te lahko uporabil kot pomoč pri uravnavanju inzulina.

Resnica o trebušni maščobi

Profimedia

Visok odstotek telesne maščobe je povezan s številnimi boleznimi in zdravstvenimi zapleti, kot so rak dojk, diabetes, srčni napad, kap in drugimi.

Dejstvo je, da je trebušna maščoba nevarna. Ne gre torej le za zgled vašega pasu, na kar večina pomisli najprej, hkrati se maščoba kopiči tudi okoli organov.

Raziskave so pokazale, da so te maščobne celice biološko aktivne. To pomeni, da proizvajajo hormone in druge snovi, ki lahko močno vplivajo na naše zdravje. Čeprav znanstveni še vedno raziskujejo natančne vloge posameznih hormonov, pa je jasno, da odvečna telesna maščoba - zlasti trebušna - moti normalno ravnovseje in delovanje hormonov.

Znanstveniki so tudi ugotovili, da visceralna (trebušna) maščoba črpa citokine – beljakovine, ki delujejo kot posredniki med elementi imunskega sistema –, ki lahko povečajo tveganje za srčno žilne bolezni. Te in druge biokemične snovi naj bi imele škodljive učinke na občutljivost celic na inzulin, krvni tlak in strjevanje krvi.

Visceralna maščoba je neposredno povezana tudi z višjim skupnim holesterolom in LDL (slabim) holesterolom ter z nižjim HDL (dobrim) holesterolom in odpornostjo na inzulin.

»Vi ste odgovorni za to, kako vaše telo sprejema in shranjuje maščobe, ki jih dobi iz hrane, in za preprečevanje kopičenja odvečnih maščob,« opominja dr. Borukh.

Zato poskrbite, da se boste zdravo prehranjevali in telovadili, da bo odstotek maščobe zdrav. Imejte pod nadzorom vnos nezdravih maščob in s svojo hrano zaužijte dovolj dobrih maščob, da ohranite pravo ravnovesje v telesu.

Viri: Abdominal fat and what to do about it - www.health.harvard.edu; health.clevelandclinic.org
Poglejte si še:

Ali pa: Pripravite se na uspeh: 7-dnevni načrt za uspešen začetek hujšanja