Ste starejši od 40 let? V svoj vsakdan vključite te navade, ki podaljšujejo življenje

12. 5. 2024
Deli
Ste starejši od 40 let? V svoj vsakdan vključite te navade, ki podaljšujejo življenje (foto: Instagram Julia Roberts (Posnetek zaslona))
Instagram Julia Roberts (Posnetek zaslona)

To moral početi vsak, ki starejši od 40 let.

Če imate 40 let in kadite, prekomerno uživate alkohol ali uporabljate opioidna zdravila, je verjetnost, da boste dočakali osem ali devet desetletij, precej majhna. Katere pa so še druge navade, ki krajšajo življenje in bi se jim morali izogibati? Obsežna študija, ki je vključevala skoraj 720.000 ameriških vojaških veteranov, v kateri se je izkazalo, katere so tiste življenjske navade, ki so najbolj koristne za dolgo življenje.

Za potrebe študije je skupina znanstvenikov z Univerze v Illinoisu preučevala osem življenjskih navad, za katere se meni, da prispevajo k zdravemu načinu življenja. Te navade vključujejo telesno aktivnost, uravnoteženo prehrano, zmerno pitje alkohola, izogibanje kajenju, dobro obvladovanje stresa, kakovosten spanec, vzdrževanje pozitivnih družbenih odnosov in izogibanje uporabi opioidnih zdravil proti bolečinam.

Osamljenost in hitra hrana so enako škodljivi kakor kajenje

Izkazalo se je, da so osamljenost, uživanje hitre hrane, slabo spanje in prekomeren stres v nekaterih primerih tako škodljivi, kot kajenje ali uporaba opioidov. Študija je ugotovila tudi, da je telesna neaktivnost enako škodljiva kot odvisnosti od nikotina ali opioidov.

V isti raziskavi so znanstveniki prišli do še enega grozljivega podoatka: moški v svojih štiridesetih letih, ki se držijo vseh 8 slabih navad, bodo umrli 24 let prej v primerjavi s svojimi vrstniki, ki teh navad nimajo, medtem ko se bo ženskam življenjska doba verjetno skrajšala za 21 let.

Kadilci, ovisniki od opioidov in tisti, ki se le malo gibljejo, so imeli 30-45 % večje tveganje za smrt, tisti, ki radi uživajo alkohol, jedo neustrezno prehrano, premalo spijo ali so pod velikim stresom, pa so imeli 20 % večje tveganje za smrt.

Če ste torej starejši od 40 let, v svoje življenje vključite naslednje navade:

  • Poskrbite za redno gibanje;
  • Zagotovite si zdravo, uravnoteženo prehrano;
  • Omejite uživanje alkohola;
  • Opustite kajenje;
  • Poskrbite za kakovostne odnose, ki vas izpolnjujejo;
  • Poslužujte se tehnik za obvladovanje stresa (dihalne vaje, čuječnost, meditacija, sprostitev...);
  • Poskrbite za kakovosten spanec;
  • Izogibajte se uporabi opioidnih zdravil proti bolečinam.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih