Je res tako slabo, če spite na stari vzmetnici? (+ kdaj bi jo morali zamenjati?)

Je res tako slabo, če spite na stari vzmetnici? (+ kdaj bi jo morali zamenjati?) (foto: profimedia) profimedia
24. 3. 2023

Koliko je stara vaša vzmetnica? Ali se jo dobili od nekoga in je bila že trakt malo rabljena? Poglejmo, ali je to zares tako škodljivo. 

Kvaliteta spanca ni odvisna le od večerne rutine, vnosa kofeina, prehrane in aktivnosti, ki jih počnete čez dan, pač pa tudi od postelje, v katero zvečer ležete. Za začetek razmislite, kako stara je vaša vzmetnica. Se sploh spomnite? 

Na vzmetnicah ne piše, koliko časa trajajo, kot imamo rok na jogurtu in drugih živilskih izdelkih. Zato moramo sami vedeti, kdaj je čas za menjavo. Priporočeno je, da kupimo novo vsakih 10 let, o podrobnostih, ki kažejo, da jo morate zamenjati, pa malce kasneje. 

Najprej poglejmo, kaj tvegate, če spite na stari vzmetnici: 

Manj kvaliteten spanec

To je kar očitno. Obrabljena vzmetnica vam ne bo nudila enakega udobja kot nova. Telo ne bo podprto, kot bi moralo biti za kvaliteten spanec. Zato se obračate in premetavate po postelji ter se posledično ne naspite dovolj. 

Še en razlog je, da stare vzmetnice ne regulirajo temperature med spanjem, zato se lahko prebudite, ker vam bo vroče. 

Verjetno boste čutili bolečino v hrbtu in sklepih

Za bolečine v hrbtu je lahko krivih kar nekaj dejavnikov, med drugim tudi več urno sedenje in premalo gibanja, ki bi izničilo ta pritisk in okrepilo hrbet. Če je vaša vzmetnica doživela že preveč "rojstnih dnevov", jo lahko dopišete na seznam krivcev. 

Obrabljena pena ali notranje vzmeti se zmehčajo in ne delajo več svojih nalog, zato se celotna vzmetnica povesi. Ker se telo pogrezne v vzmetnico, hrbtenica med spanjem ni poravnana, kar pomeni, da spite v neudobnih položajih in se zjutraj prebudite z bolečinami. 

Izpostavljeni ste prahu in alergenom

Ne tako zabavno dejstvo: povprečna vzmetnica je dom od 100.000 do 10 milijonov pršic. Hranijo se z odmrlimi kožnimi celicami, ki ostanejo na vzmetnici vsako noč. 

Čez čas se na vzmetnici naberejo še delci iz vaše spalnice, npr. umazanija, dlaka hišnega ljubljenčka, cvetni prah, prah ... In to kljub temu, da redno menjate in operete posteljnino. 

To ni samo nagnusno, ampak lahko poslabša simptome alergij in astme. Lahko imate tudi druge znake, kadar je pršic preveč: srbečica po telesu, razni izpuščaji, boleče grlo, srmkanje, kašelj, glavoboli ... To lahko vodi v smrčanje ali utrujenost po nočnem spancu. 

Kdaj je torej čas, da zamenjate svojo vzmetnico?

Kot omenjeno, je običajna življenjska doba vzmetnice med 7 in 10 let. A tu so še dejavniki, ki določajo, koliko časa bo vzmetnica zares uporabna. Vzmetnice iz kvalitetnejših materialov bodo trajale dlje časa, pa tudi tiste, ki jih uporabite le občasno (npr. v sobi za goste). 

Ne štejte samo let, ampak bodite pozorni tudi na spodnje znake: 

  • Zdi se, da vzmetnica slabo vpliva na spanec (ves čas se premetavate, ne najdete udobnega položaja). 
  • Vidite, kje se je vzmetnica posedla ali opazite luknjice v njej. 
  • Prebujate se z bolečimi mišicami ali sklepi. 
  • Ugotavljate, da bolje spite v drugih posteljah (v hotelu, pri prijatelju, partnerju ...). 
  • Opažate več znakov alergije, pa ne morete točno določiti vzroka. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Kineziologinja Nina Strojnik: "Telo je navajeno, da se giba, telo se mora gibati":