Kaj počnete narobe, če nenehno čutite utrujenost?

Kaj počnete narobe, če nenehno čutite utrujenost? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 1. 2018

Ravno ste se zbudili, pa bi se najraje zvalili nazaj v posteljo in zatisnili oči še za dve uri. Ne glede na to, koliko počitka si privoščite, vas vedno spremlja utrujenost. Katero napako nenehno ponavljate?

Spanec je pomemben del dneva, saj si z njim »napolnimo baterije« in spočijemo misli. Ponoči (med počitkom) se dogajajo tudi procesi celjenja in obnavljanja telesa, zato se izognemo poškodbam in k opravilom pristopimo spočiti ter z bistro glavo. Radi rečemo, da moremo pomembne odločitve prespati, v športu pa vsi strokovnjaki vedno svetujejo, naj vzamemo tudi dan za počitek. Ko ne poslušamo svojega telesa, občutimo utrujenost, ki se pozna na vseh področjih:

- Jemo več kot običajno in sprejemamo slabše odločitve glede hrane.

- Imamo visok krvni pritisk.

- Oslabimo imunski sistem in s tem povečamo dovzetnost za bolezni.

- Spomin ne deluje tako, kot bi moral. Nenehno pozabljamo, nastaviti moramo več opomnikov kot običajno.

- Hitro spreminjamo razpoloženje in smo nenehno razdražljivi. Ob pamet nas spravi že najmanjša stvar.

- Izpustimo trening. Ne najdemo moči za potenje v telovadnici, zato gre več vadb po zlu.

 - Nezmožni smo koncentracije. Ne moremo se osredotočiti in stvari delamo veliko dlje, kot bi jih sicer.

Poleg kvalitete in količine, je pomembno tudi …

Veliko je bilo že povedanega o zadostni količini spanja in kvaliteti le-tega, pozabljamo pa na ohranjanje ritma, kar je enako pomembno kot druga dva dejavnika. Veliko ljudi se osredotoča na to, da bodo v dan spravili 8 ur počitka, ki naj bi ga dobili, ne posvetijo pa se uri odhoda v posteljo. Če skrbite le za količino, čas odpravljanja v posteljo in zbujanja pa se nenehno spreminja, boste delovali podobno kot oseba, ki ne dobi dovolj spanca. Z nedoslednim ritmom je težko doseči dobro kvaliteto počitka, ki je bistvena za naše delovanje naslednji dan. Tudi med vikendi in na dela proste dneve bi zato morali ohranjati enak urnik.

dnevnik

Kaj storiti, če počnete to napako?

Da bi se znebili večne utrujenosti, poskusite z večerno rutino. Pomembno je, da jo vsak dan začnete ob približno enaki uri in telesu date vedeti, da bo kmalu prišel počitek. Preizkusite lahko katerega od naslednjih nasvetov:

- Kopalnico odišavite z eteričnimi olji sivke in evkaliptusa, ki vas bosta sprostila.

- Privoščite si toplo prho.

- Ustvarite udobno okolje in počnite stvari, ki vas sproščajo. Privoščite si pomirjujoč čaj, posteljo opremite z mehko odejo, poslušajte umirjeno glasbo …

- Ko imate skrbi, jih zapišite na list papirja in pustite za zjutraj.

- Odklopite se od elektronskih naprav vsaj eno uro pred spanjem. Namesto tega berite, se sprostite z jogo, pogovorite se s partnerjem …

Eden izmed načinov, ki vam pomaga vzpostaviti urnik spanja je tudi dnevnik, ki ga hranite blizu postelje. Vsak dan zapišite, kdaj natanko ste se odpravili spat in kdaj ste vstali. Zapisujte tudi kvaliteto spanca in spremljajte počutje. Morda boste ugotovili, da slabo spite vedno na isti dan v tednu, ker vas zjutraj čaka neprijeten opravek. Ko boste odkrili vzrok, ga lahko začnete odpravljati.

Lahko noč in sladke sanje!

Preberite tudi: