Kaj se zgodi, če si zvečer občasno ne umijete zob?

Kaj se zgodi, če si zvečer občasno ne umijete zob? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 3. 2023

Zelo ste že utrujeni in vaše nadaljevanke je že skoraj konec. Postelja je tako mamljiva, vendar si še niste umili zob. Se vam ljubi vstati in jih umiti, ali greste spat brez ščetkanja? 

Bodimo iskreni: vsaj enkrat ste že legli v posteljo brez umitih zob, kajne? Ko ste bili izredno utrujeni in ste si obljubili, da boste zjutraj toliko bolj poskrbeli za higieno. Poglejmo, kaj zares tvegate, če si zvečer ne umijete zob. 

Čeprav takoj zjutraj ne boste opazili drastične spremembe, vseeno ni dobro zvečer izpustiti umivanja zob: 

Zobne obloge in zobni kamen

O zobnih oblogah vam je verjetno pripovedoval že zobozdravnik, a vseeno poglejmo, zakaj nastanejo. Obloge so lepljiv film bakterij na zobeh in dlesnih, ko se delci hrane in bakterij zmešajo, kar povzroči karies. 

Če obloge ostanejo na zobeh, se strdijo in lahko povzročijo resne probleme, vključno z boleznijo dlesni. Strjevanje oblog boste rešili pri zobozdravniku. 

Slab zadah

Ne glede na to kako redno si ščetkate zobe, bodo bakterije vedno prisotne v vaši ustni votlini, posebno ponoči. Čez dan slina pomaga čistiti ustno votlino in ustvari blažilec pred kislino. 

Ponoči ne proizvedemo dovolj sline, da bi lahko čistili usta. Tisti čuden občutek na vaših zobeh zjutraj je hitro nastajanje oblog. Ena mnogih težav oblog je slab zadah. 

Obarvanost zob

Obarvani zobje so lahko posledica mnogih dejavnikov, med drugim rdečega vina, kofeina, tobaka, določenih obarvanih pijač, zdravstvenih stanj ... A izpuščanje ščetkanja in nitkanja lahko naredi enako. 

Spet smo pri zobnih oblogah, ki se gradijo, kadar izpuščate umivanje zob. Če se razbarvanju želite izogniti, si zobe umivajte vsak večer in vsako jutro. 

Dolgoročne posledice

Ko se zgodi enkrat ali dvakrat, boste hitro radi izpuščali umivanje zob zvečer, vedno ko se vam ne bo ljubilo zaviti do kopalnice, preden ležete v posteljo. Potem bodo posledice hujše. 

Lahko se razvijejo bolezni dlesni, posledično se začne izgubljanje zob, v najhujšem primeru izguba čeljustne kosti. Ko se bo zobna gniloba širila, boste potrebovali krone in zdravljenje koreninskih kanalov. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Prehranski strokovnjak Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: