Kako mentalno zdravje vpliva na hujšanje – in obratno

Kako mentalno zdravje vpliva na hujšanje – in obratno (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2019

Um in telo sta neločljivo povezana, zato se nas tako izguba kot pridobivanje telesne teže dotakneta na fizičnem, mentalnem in čustvenem nivoju. S treningom uma spodbudimo hujšanje in premostimo mentalne težave, ki nam jih je porodila prekomerna teža.

Depresija in anksioznost gresta pogosto z roko v roki s prekomerno telesno težo in debelostjo.

Mentalna povezava nam oteži hujšanje in izboljšanje zdravja.

Raziskava, objavljena v Obesity Science & Practice dokazuje, kako pomembna je povezava telesa in uma. Stanje našega uma v trenutku, ko se lotimo hujšanja, determinira, kako uspešno bo hujšanje.

Obstajajo situacije, pri katerih pridobivanje na telesni teži samo od sebe porodi mentalne težave. Lahko gre za prehranjevalno motnjo ali depresijo, ki jo je težko na hitro popraviti z dieto. Treba je v celoti spremeniti življenjski stil!

Po drugi strani pa obstajajo tudi situacije, pri katerih povečana telesna teža privede do mentalnih težav.

Ko se zredimo, se nam pogosto zmanjša samozavest in oslabi celostna samopodoba. Podvrženi smo različnim komentarjem, primerjanju z drugimi, obžalovanju, občutkom krivde in samopomilovanja.

V takšnih okoliščinah je zelo težko hujšati, saj se moramo spopadati tako z mentalnimi izzivi kot s telesnimi. Za takšne primere, je priporočljiv program hujšanja, ki se ozira tudi na duševno zdravje.

3 preprosti koraki za uspešno hujšanje:

1.  Zdrava prehrana

2.  Redna telesna vadba

3.  Meditacija

Preberite tudi: Skrivnost hujšanja, o kateri nihče ne govori

Izogibati pa se morate:

  • Dietam, ki narekujejo nezdravo ali neuravnoteženo prehrano (tudi tistim, s preveč ali premalo maščobami in OH!). Depresija ima pogosto izvor tudi v slabem prebavnem sistemu.
  • Preveč intenzivnim programom vadbe, kjer hitro izgubite težo (kot je, na primer, CrossFit). Pa ne zato, ker bi bila vadba slaba, temveč zato, ker je priporočljiva zmernost. Bolje je, da telovadite zmerno – tako ne boste prehitro obupali. Dajte telesu čas, da se navadi na spremembe v življenjskem stilu in ne silite ga v nemogoče dosežke v kratkem času. Če boste redno športno aktivni, boste dosegli svoj cilj, brez skrbi.

Raziskave kažejo, da je za hujšanje potrebnih le 150 minut srednje-intenzivne vadbe tedensko. Še najbolje je kombinirati kardio in uteži.

Športno udejstvovanje bo pripomoglo k višji ravni endorfinov, ki vas navdajo z občutkom sreče. Tako boste imeli še dodatno moč, da premagate depresijo in anksioznost.

Motivacija se bo z vsakim dnem zviševala tudi s pomočjo meditacije.

Z meditacijo boste lažje nadzirali mentalne izzive in kadar vas bo popadla lenoba, vas bo meditacija spet spravila na raven energije, ki jo potrebujete, da vstanete in odidete na vadbo.

Meditacija pomaga kontrolirati tudi impulze, ki se tičejo prehranjevalnih motenj.

Preberite še: 10 najboljših zajtrkov za hujšanje

In preverite:

11 načinov, kako s spremembo mišljenja izboljšati zdravje in počutje

Vir: Conscious reminder