Kamilice - naša druga mama

Kamilice - naša druga mama (foto: Unsplash) Unsplash
17. 11. 2018

Kamilica, ki v latinščini pomeni mamo in maternico, s svojimi protivnetnimi lastnostmi pomaga pri lajšanju in odpravljanju marsikatere zdravstvene težave. Preberite, kako vam lahko koristi!

Snovi v kamilicah znanstveno dokazano uničujejo bakterije, glivice in viruse, blaži vnetja in krče, zdravi razjede in zniža zvišano količino sečnine v krvi.

Uživanje kamiličnega čaja ali ekstrakta je priporočljivo še zlasti, ker:

1. Izboljšuje kvaliteto spanca

Kamilice vsebujejo apigenin, antioksidant, ki se povezuje z receptorji v možganih, ki vplivajo na občutek zaspanosti. Kamilice zmanjšujejo kronično nespečnost (insomnijo).

Raziskava iz leta 2016, v kateri so ženske dva tedna redno pile kamilični čaj, je pokazala očitno izboljšanje spanca v primerjavi s skupino, ki čaja ni pila. Tudi simptomi depresije, ki so pogosto povezani s težavami s spancem, so se zmanjšali.

Druga študija, opravljena v letu 2011, v kateri so ljudje 28 dni uživali 270 mg kamiličnega ekstrakta dvakrat dnevno, je razkrila, da so v povprečju spali eno tretjino dlje časa, kot prej, in zaspali že 15 hitreje od tistih, ki ekstrakta niso jemali.

2. Sprošča mišice in uravnava prebavo

Kamilice, ki so že dolgo znane kot naravno zdravilo proti težavam z želodcem, sproščajo vse gladke mišice v telesu in s svojimi protivnetnimi učinki pomagajo tudi pri odpravljanju diareje. Lahko  jih uporabljamo tudi za vse trebušne težave, povezane s stresom.

Študija iz leta 2014 je pokazala, da so učinkovite s preprečevanju razjed na želodcu, saj spodbujajo razmnoževanje bakterij, ki preprečujejo razvoj tovrstnih razjed. Obenem preprečujejo napenjanje in zavirajo občutek slabosti.

3.  Pomaga pri preprečevanju nastanka rakavih celic

Zahvaljujoč apigeninu, kamilice uspešno delujejo proti razvoju rakavih celic na področju dojk, prebavnega trakta, kože, prostate in maternice.

Raziskava iz leta 2015, v kateri je 537 ljudi 7 dni 2-6 na dan pilo kamilični čaj, je pokazala, da so bili uživalci napitka občutno manj nagnjeni k razvoju raka za ščitnici od tistih, ki čaja niso pili.

4.  Pomaga pri preprečevanju srčnih bolezni

Flavoni, ki delujejo protimikrobno, so se v številnih študijah izkazali kot uspešno sredstvo za zniževanje in uravnavanje krvnega pritiska.  

V raziskavi, leta 2015, ki je zajemala 64 bolnikov s sladkorno boleznijo, so odkrili, da je uživanje kamiličnega čaja od obrokih občutno izboljšalo raven holesterola v primerjavi s tistimi, ki so pili vodo.

Privoščite si kamilični čaj

Zvrhano žličko kamilice poparite z litrom vode in namakajte pet do osem minut.

Drugi pozitivni učinki kamilice:
  • Pri živalih pospešuje celjenje ran,
  • Uporablja se v kozmetiki, zlasti v šamponih za svetle lase.

Preberite še: Domaca lekarna: 3 ucinkoviti domaci pripravki za bolecine v zelodcu

Naravni napitki, ki vam pomagajo zaspati

Kaj jesti, da si boste uravnali sladkor v krvi 

Vir: Healthline