Svarilo zdravnika: "Ne ignorirajte teh 7 simptomov, ki pogosto kažejo, da vam primanjkuje magnezija"

22. 5. 2024
Deli
Če telesu primanjkuje magnezija, se ob drugih simptomih pogosto čuti utrujenost. (foto: Profimedia)
Profimedia

Brez določenih vitaminov in mineralov telo ne zmore normalno funkcionirati. Eden izmed teh je tudi magnezij. 

Magnezij predstavlja pomemben mineral, ki sodeluje pri več kot 300 kemijskih reakcijah v telesu, prav tako je v pomoč pri številnih pomembnih telesnih funkcijah.

Četudi je naravno dostopen v številnih živilih in ga večina ljudi pridobi s prehrano, pri nekaterih posameznikih prihaja do pomanjkanja zaradi različnih vzrokov, med katerimi so nekateri povezani tudi z življenjskim slogom in jemanjem različnih zdravil. 

Ne spreglejte:

Simptomi pomanjkanja magnezija

»Magnezij je element, podobno kot natrij in kalcij, ki je ključnega pomena za ohranjanje zdravja telesa,« pojasnjuje Richard Scanlan, klinični patolog in predsednik akreditacijskega sveta College of American Pathologist. Kot poudarja Scanlan, so simptomi pomanjkanja magnezija običajno precej nespecifični, torej pogosti in s številnimi vzroki.

Poznavanje simptomov pomanjkanja magnezija lahko pomaga k ozaveščanju, toda za dokončno potrditev je potreben krvni test. V nadaljevanju predstavljamo nekaj bistvenih simptomov pomanjkanja magnezija, na katere je smiselno položiti pozornost.  

1. Pogosta utrujenost

Eden najpogostejših simptomov, da telesu primanjkuje magnezija je utrujenost. »Magnezij je ključni del proizvodnje energije. Njegova nizka raven pomeni manj goriva za telo, kar povzroča utrujenost,« pojasnjuje Scanlan. Ob tem je dobro opozoriti, da niso vsi ljudje, ki so utrujeni, v primanjkljaju magnezija, še zlasti, če je nenehna utrujenost edini simptom.

2. Migrene

Premajhna količina magnezija lahko povzroči tudi nevrološke simptome. »Kadar je raven magnezija nizka, se lahko živčne celice prekomerno stimulirajo, kar povzroči migrene in druge možganske motnje,« pravi Scanlan. Nekateri strokovnjaki magnezijeve dodatke priporočajo kot sredstvo za preprečevanje pogostih migren.

3. Nenormalno srčno delovanje

Ena izmed ključnih funkcij delovanja magnezija je pomoč pri nadzoru krčenja krvnih žili in srčne mišice. V primeru nizke ravni magnezija v telesu, lahko nastanejo tudi spremembe na področju delovanja srca in ožilja. Magnezij pomaga srcu ohranjati zdrav utrip in če ga telesu primanjkuje, lahko privede do srčne aritmije.

4. Slabost in bruhanje

Pogosta simptoma nizke ravni magnezija sta tudi slabost in bruhanje. »Črevesje potrebuje magnezij za pravilno delovanje,« pravi Scanlan. Toda po drugi strani lahko tudi jemanje prevelike količine magnezija povzroči želodčne težave, bruhanje ali slabost, zato je za točno ugotovitev, kakšne so količine magnezija v vašem telesu, priporočljiv test.

Pogost simptom pomanjkanja magnezija je tudi slabost.

Pogost simptom pomanjkanja magnezija je tudi slabost.

Profimedia

5. Mišični krči in šibkost

Mišični krči in šibkost lahko opozarjajo na težave, saj se brez zadostne količine magnezija mišice ne morejo pravilno sprostiti, posledično pa to povzroči krče v nogah. »Magnezij pomaga živcem in mišicam pri komunikaciji. Če ne morejo sodelovati med seboj, se lahko počutite šibki,« dodaja Scanlan.  

6. Odrevenelost ali mravljinčenje po različnih delih telesa

Magnezij ima vpliv na delovanje živcev, zato lahko nekateri ljudje, ki jim primanjkuje tega pomembnega minerala, opazijo odrevenelost ali mravljinčenje v nogah, rokah, po telesu ali stopalih. Po podatkih iz Clevelandske klinike pa naj bi se to običajno zgodilo šele v primerih hudega pomanjkanja.  

7. Šibek imunski sitem

Magnezij podpira tudi imunski sistem, zato lahko v primeru nezadostne količine privede do oslabitve delovanja imunskega sistema. Strokovnjaki glede na preučevanje nezadostne količine magnezija na živalih in povezave s pogostejšim tveganjem za nastanek raka, domnevajo, da lahko ohranjanje zdravega ravnovesja magnezija pomaga tudi pri preprečevanju tveganja za tovrstne bolezni.     

Povzeto po: bestlifeonline.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič