To so znaki pomanjkanja magnezija (ki jih ne smete prezreti!)

1. 5. 2022
Deli
To so znaki pomanjkanja magnezija (ki jih ne smete prezreti!) (foto: profimedia)
profimedia

Magnezij je zelo pomemben za človeško telo, saj sodeluje pri več kot 300 življenjsko pomembnih presnovnih procesih v telesu.

Vsak izmed nas potrebuje magnezij

Magnezij je osmi najpogostejši mineral na Zemlji in tretji najpogostejši mineral v morski vodi. Več je le še natrija in klorida. Za nas pa je najpomembnejši podatek, da je četrti najpogostejši mineral v človeškem telesu.

Največ ga je v kosteh in zobeh, približno 60 oziroma 65 odstotkov, preostanek je v mišičnem tkivu in celicah, en odstotek pa v krvi.

Vloga magnezija v človeškem telesu je izjemna!

Pomaga spodbujati presnovne procese, vključno s sproščanjem energije iz hrane in njenim prenosom po telesu, sodeluje tudi pri tvorbi beljakovin. Brez njega presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ne bi bila mogoča.

Pomaga tudi pri procesih, ki nadzorujejo delovanje mišic in živcev, ohranja zdrave kosti, zdravo srce in normalno raven krvnega sladkorja ter ima pomembno vlogo pri uranavanju energije.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 12.340 moških in žensk, doba opazovanja pa je bila 19 let, so ugotovili, da je bilo zabeleženih 30 % manj smrtnih primerov zaradi bolezni srca in žilja pri bolnikih z veliko magnezija v krvi (iz knjige Minerali - dr. Ulrich Strunz in Andreas Jopp).

Prav vsaka celica v človeškem telesu torej potrebuje ustrezno količino magnezija, sicer njeno delovanje slabi. Deluje pa skupaj s kalcijem, in sicer za uravnavanje električnih impulzov v celici.

Koncentracija magnezija v zdravih celicah je precej večja od kalcija, in to razmerje je zelo pomembno. Njuni vzajemni ravnovesje in delovanje sta pomembni za preprečitev nabiranja kalcija v celicah, saj se sicer lahko pojavijo razdražljivost, kalcifikacija, oslabljeno delovanje celic oziroma celično odmrtje.

Znaki pomanjkanja magnezija

Pomanjkanje magnezija med drugim povzroča:

 1. glavobole,
 2. migrene,
 3. utrujenost,
 4. omotičnost,
 5. zaspanost,
 6. živčnost,
 7. vrtoglavico
 8. ter bolečine v mišicah in mišične krče.
Ker telo pomanjkanje magnezija nadomesti tako, da ga črpa iz kosti, je daljše obdobje pomanjkanja nevarno.
Kateri dejavniki so krivi, da sploh pride do pomanjkanja magnezija v telesu? 

Zagotovo se boste našli v vsaj enem dejavniku:

 • preveč stresa, pogosto pitje alkohola, pogosto uživanje pijač s fosfati (npr. kola), ukvarjanje s športom, migrene, slab spanec, zvišan krvni tlak, nosečnost, jemanje kontracepcijskih tablet, driska, težave s črevesjem ali ledvicami. 

Poskrbite za dovolj magnezija

Telo magnezija ne more tvoriti samo, zato ga je treba vsakodnevno vnesti s hrano in pijačo.

Priporočen dnevni vnos je med 300 in 400 miligramov. Ženske ga običajno potrebujejo nekaj manj kot moški. Odrasla ženska potrebuje približno 310 miligramov, po 30. letu približno 320 miligramov na dan. Odrasel moški potrebuje približno 400 miligramov magnezija. Otroci do 8. leta starosti pa nekje med 30 in 170 miligramov, odvisno od starosti in spola. Vsekakor se o tem posvetujte z osebnim zdravnikom.

Dnevnim potrebam odraslega človeka po magneziju zadosti že vsakodnevno pitje 3–4 dcl naravne mineralne vode, ki vsebuje magnezij. Med nosečnostjo, dojenjem in v obdobju intezivne rasti je potreba po magneziju nekoliko povečana.

Hrana, ki je dober vir magnezija:

 • špinača in druga temno zelenolistna zelenjava,
 • mandlji,
 • bučna in sončnična semena,
 • laneno seme,
 • pira,
 • paprika,
 • fižol,
 • avokado,
 • temna čokolada ...

Strokovnjaki ob večjem pomanjkanju priporočajo še prehranska dopolnila.

Ste vedeli, da na trgu dostopni vodni filtri izločajo magnezij, zato s prečiščevanjem vode organizem prikrajšamo za pomemben vir magnezija.

Pozorni morajo biti tudi športniki, ki si radi privoščijo športne pijače. Te običajno vsebujejo le nizke koncentracije mineralov. Nikakor pa naj si po treningu ne privoščijo kole (in drugih podobnih pijač), saj fosfati izperejo magnezij in kalcij iz telesa. 

Viri: www.webmd.com, NIJZ, www.ncbi.nlm.nih.gov, Minerali (dr. Ulrich Strunz in Andreas Jopp).

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren