Majhne navade, ki skrbijo za zdravje (in le ena je povezana z vadbo)

Majhne navade, ki skrbijo za zdravje (in le ena je povezana z vadbo) (foto: profimedia) profimedia
17. 8. 2018

Če zdravo življenje razdelimo na več majhnih navad, se lažje držimo smernic in priporočil ter ohranjamo tempo. Preden se izgubite ali ustrašite zdravega vsakdana, preverite te nasvete.

Pobegnite iz rutine

Izgorelost in stres odpravite z večkratnimi kratkimi “odklopi” od rutine, ki vas bodo napolnili z energijo in omogočili lažje nadaljevanje z delom ter obveznostmi. Dovolj je že, če se na primer za vikend umaknete v naravo in noč preživite v šotoru pod zvezdami. Ali pa se odpravite do bližnjega jezera, plavate in berite. Sami zase najbolj veste, kaj vas sprošča, zato si večkrat vzemite čas za te stvari.

Skrbite za redno hidracijo

Dehidracija telesu povzroča vrsto stresa in onemogoča normalno delovanje ter nekatere procese. Zato poskrbite, da bo steklenica z vodo vedno pri roki. Ko se naveličate navadne vode, pa postrestite okus. Tu izveste, kako: Doma pripravljene vode z okusom - 16 odličnih receptov.

Pazite na količino hrane

Ni dovolj samo, da jeste veliko zelenjave in sadja ter doma pripravljate hranljive obroke, ampak tudi, da prenehate jesti, ko ste siti. Cilj je, da potešite lakoto in občutite zadovoljstvo, ne pa slabosti in občutka napihnjenosti.

Ne pozabite na reden spanec

Tu ne gre drugače, bližnjice se nikdar ne obnesejo - za spanje si morate vzeti dovolj časa. V nasprotnem primeru bo neprespanost kmalu pokazala zobe v obliki razdražljivosti, neprestane utrujenosti, pomanjkanja zbranosti, zdravstvenih težav … Ko se bodo problemi nakopičili, pa boste izgoreli. Zato že na začetku preprečite vse skupaj z urejenim ritmom spanja.

Večkrat si vzemite odmor

Med delom boste bolj produktivni, če si vzamete več nekaj minutnih odmorov, med katerimi lahko osvežite misli. Naredite svojo tehniko sproščanja, ki naj vsebuje tudi globoko dihanje in se umirjeni vrnite nazaj na delo. Presenečeni boste, kako bo narasla vaša koncentracija in učinkovitost.

Bodite aktivni

Ne glede na to, ali ste doma ali na počitnicah, skušajte ostati aktivni. Nekajkrat tedensko si zadajte različne vrste treningov, rekreirajte pa se tudi v obliki izletov v gore, daljših sprehodov, prostočasnih aktivnosti … Aktivno življenje vam bo dalo dovolj energije in dobro počutje, za kar se je vredno potruditi. Preverite tudi ideje za čudovite izlete v naravo:

Raziščimo Ljubljansko barje 

Kam na vikend izlet? 5 idej za vsak okus

Kriška gora 

Na Špik 

Šunikov vodni gaj

Na Pršivec 

Ne pozabite si vzeti časa zase!

Vsake toliko si privoščite čokoladni krof, ki zadiši vedno, ko se sprehodite mimo pekarne. Zvečer se odpravite s prijatelji na osvežilne koktejle. Privoščite si še en prost dan od treninga. Če boste vse omenjeno delali v zdravih mejah, pri zdravju ne boste prav nič prikrajšani.