Maslo, olje ali maščoba – kaj je pravzaprav bolj zdravo?

Maslo, olje ali maščoba –  kaj je pravzaprav bolj zdravo? (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 1. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Maslo, olivno olje, kokosova maščoba – izbira je velikanska, obljube o zagotavljanju zdravja pa tudi.

Predvsem olja naj bi bila bolj zdrava. V normalnem stanju sicer res vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin, ki znižujejo ravni holesterola in so dobra za srce. Ko pa jih segrevamo, nepravilno shranjujemo ali pa predelujemo (na primer margarina), pa lahko tvorijo zdravju neprijazne snovi. Nasičene maščobne kisline v smetani, maslu in masti so namreč stabilnejše.

Svetovna študija

Kanadski znanstveniki so v sedem let trajajoči študiji, ki je zajela 18 držav, odkrili, da maščobne kisline iz masla znižujejo tveganja za kap. Glede na rezultate študije je za zaščito srca povsem vseeno, ali uživate nasičene ali nenasičene maščobe. Pomembno je, da pojeste veliko naravnih in ne industrijsko predelanih maščob in malo ogljikovih hidratov.

Repično olje – nikar ne pecite z njim

Rastlinsko olje se pridobiva z vročim ali hladnim stiskanjem semen. Repično olje vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, ima pa tudi boljše razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin kot olivno olje in zelo malo holesterola. Poleg tega je bogato z E-vitaminom in karotenoidi, ki prestrežejo proste radikale.

Zapomnite pa si, da hladno stiskano olje ni primerno za peko, saj ta uniči dragocene maščobne kisline, tvorijo pa se lahko tudi zdravju škodljive transmaščobe. Visoke temperature prenese le rafinirana, vroče stiskana različica. To olje kupujte v temnih steklenicah, hranite pa ga v temnih in hladnih prostorih.

Kokosovo olje – dobro za možgane

Iz posušenega mesa kokosovega oreha nastaja po okusu nevtralno, dolgo obstojno olje. Na sobni temperaturi se strdi in se zato označuje tudi kot kokosova maščoba.
Od vseh rastlinskih maščob ima kokosovo olje najvišji delež nasičenih maščobnih kislin, predvsem lavrinske kisline. Ta zvišuje dober holesterol v krvi, ki ščiti pred maščobnimi oblogami. Kaprilska kislina poskrbi za tvorjenje ketonskih telesc, ki možgane istočasno oskrbijo z energijo.
Visokokakovostne maščobne kisline so le v hladno stiskani, povsem naravni kokosovi maščobi. Ta je zaradi visokega deleža nasičenih maščob kemično stabilna, prenese visoke temperature in je zato idealna za kuhanje in peko.

Maslo – tradicionalno in lahko prebavljivo

Gre za pravi naravni produkt, katerega edina sestavina je smetana. Škrob, arome in konzervansi se dodajo le v različice z zmanjšano vrednostjo maščob.

Zaradi visokega deleža nasičenih maščobnih kislin se je masla dolga leta držal sloves, da je slabo za srce in da pripomore k povečanju telesne teže. Neodvisne študije so vse to ovrgle. Danes vemo, da je maslo še posebej lahko prebavljivo, da deluje celo protivnetno na črevesno sluznico. Maslo krav, ki se vse leto pasejo zunaj, vsebuje še več maščobnih kislin omega 3, betakaroten in vitaminov.

Maslo ima po navadi mesec dni rok trajanja, v zamrzovalniku pa ga lahko hranite 3 mesece. Pri peki se rado zažge, zato raje uporabite mast ali pa prečiščeno maslo (ghee). Za peko sladic in kuhanje je povsem primerno klasično maslo.

Olivno olje – ljubljenec

Olivno olje se stiska iz sadeža skupaj s pečko. Od vseh rastlinskih olj ima največji delež kislin omega 9, ki je dobra za srčno-žilni sistem in ugodno vpliva na nivo holesterola. Polifenoli poskrbijo za okus, delujejo protivnetno in proti rakavim obolenjem.
V veliko olivnih olj se skrivajo tudi mehčala in pesticidi, zato kupujte samo res kakovostno olje. Po možnosti kar od lokalnih pridelovalcev.

Foto: Shutterstock