Ne ignorirajte jih: 4 telesni vonji, ki ponazarjajo resne zdravstvene težave

7. 2. 2024
Deli
Nekatere specifične neprijetne vonjave ponazarajajo zdravstvene težave. (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsak posameznik ima svojevrsten telesni vonj, ki se lahko razlikuje tudi na podlagi različnih aktivnosti, prehrane in zdravstvenega stanja. 

Različne vonjave, ki jih oddaja telo ponazarjajo, kaj se v telesu dogaja. Pri tem nimamo v mislih le vonja potu, ki nastane ob raznovrstnih dejavnostih in toplejših dnevih, temveč različnih vonjih, ki lahko pomenijo zdravstvene težave, še zlasti v primeru, če je vonj specifične in dolgotrajne narave.  

Ne spreglejte:

Sporočilo telesa, ki se skriva za neprijetnimi vonjavami

Družinska zdravnica Jen Caudle opozarja na štiri telesne vonjave, ki jih ne smete prezreti. Kateri so med njimi?

Slab zadah

Dr. Caudle najprej izpostavlja slab zadah, še zlasti, če po temeljitem umivanju zob ne izgine. To lahko namreč nakazuje na zdravstvene težave, ki se skrivajo za slabim ustnim zadahom.

Slab zadah je lahko posledica akridnega refluksa ali kroničnega vnetja sinusov, konstantno suhih ust, premajhne količine sline, nekaterih zdravil ali drugih bolezni. Če imate slab zadah, ki kar ne izgine, obiščite zdravnika.

Nožnica, ki ima vonj po ribah

Četudi se vonj po ribah, ki se ga včasih pripisuje neprijetnemu vonju iz nožnice, morda sliši nekoliko slikovito, je po mnenju zdravnice tovrsten vonj alarm za obisk ginekologa.

»Če se soočate z neprijetnim vonjem nožnice, ki spominja na vonj po ribah, tega ne ignorirajte, saj je obstaja verjetnost, da imate bakterijsko vaginozo,« opozarja zdravnica. »Gre za razrast slabih bakterij. Dobre in slabe bakterije se nekako družijo, vendar se lahko slabe bakterije preveč razmnožijo in povzročijo okužbo, ki jo je treba zdraviti,« še dodaja.

Izrazito neprijeten vonj urina

Človeški urin ima svojevrsten vonj, toda v nekaterih primerih gre izjemno izrazit vonj, ki ga je potrebno vzeti resno. Nekateri zdravstveni strokovnjaki tovrsten vonj opisujejo kot vonj po amoniaku.

Temu vonju se lahko pridružijo tudi drugi simptomi, kot so bolečina ali pekoč občutek pri uriniranju, pogostejša potreba po uriniranju ali urin čudne barve. Urin z neprijetnim vonjem lahko pomeni okužbo sečil, kar prizadene sečila, vključno z mehurjem (cistitis), sečnico (uretritis) ali ledvicami (okužba ledvic), zato je potrebna zdravstvena obravnava.

Smrdeča rana ali ureznina

Prav tako bodite pozorni, če imate kakšno morebitno rano ali ureznino kjer koli na telesu, ki ima smrdeč vonj. V tem primeru je lahko okužena, za kar bi se prav tako morali posvetovati z zdravnikom, še svetuje Dr. Caudle.     

Vir: express.co.uk

Preberite tudi:

Morda bi vas zanimala tudi brezplačna vadba joge:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger