Kaj se skriva za solznimi vrečicami in temnimi kolobarji okoli oči?

8. 2. 2024
Deli

Prav v očeh se pokažejo opozorilni znaki številnih bolezni in sicer še pred njihovim izbruhom.

Torej, na katere znake okoli oči morate biti pozorni, da prepoznate bolezen, še preden ta na polno udari. 

Preberite še:

1. Izstopajoče oči

»Izbuljene oči« so večinoma resen znak za čezmerno delovanje ščitnice. Najpogostejša oblika je Basedowa bolezen, pri kateri antitelesa napadejo ščitnico. Pride do presežka hormonov, ki povzročijo otekanje očesne votline, zrklo pa se potisne naprej.

2. Trzanje vek

Veka začne kar naenkrat trzati in nič ne moremo narediti, da bi to odpravili. Brez strahu – težava je večinoma nenevarna. Gre le za krčenje drobcenih očesnih mišic. Vzrok se lahko skriva v  preobremenjenosti ali stresu, saj denimo stresni hormon adrenalin spodbuja pripravljenost mišic na napenjanje. V mnogih primerih pomaga magnezij.

3. Rdeče oči

Vzrok se pogosto skriva v vnetju veznice. Ta je lahko posledica bakterijske ali virusne infekcije. Lahko gre tudi za alergijo. Če ne pomagajo rastlinske kapljice s smetliko, je po dveh dneh treba obiskati zdravnika.

4. Obroči okoli šarenice

Pri rumenkasto – belih krogih okoli šarenice gre za holesterinske usedline. Gre za tipično starostno obolenje. Na srečo ne vpliva na ostrino vida.

Če se belo v očeh obarva rumeno, gre večinoma za zlatenico, lahko pa tudi za žolčne kamne.

Če se belo v očeh obarva rumeno, gre večinoma za zlatenico, lahko pa tudi za žolčne kamne.

Profimedia

5. Rumene oči

Če se belo v očeh obarva rumeno, gre večinoma za zlatenico, lahko pa tudi za žolčne kamne. Lahko da zastaja žolčna tekočina, rumeno barvilo pa zaide v telo. Zdravnik bo vzrok pojasnil s krvnim testom.

6. Kolobarji okoli oči

Če ima nekdo temne kolobarje okoli oči, je najverjetneje utrujen ali pa je popil kozarček alkohola preveč. Vzrok pa se lahko skriva tudi v alergijah in pomanjkanju železa. Potreben je krvni test.

7. Solzne vrečice

Otekline spodnjih vek so lahko znak za prekomerno uživanje soli ali pa določenih zdravil, ki tako kot sol povzročajo zastajanje tekočine. Solzne vrečice so tudi opozorilni znak za nezadostno delovanje ščitnice.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger