Revolucionarno odkritje: kako lahko že pri štirimesečnih dojenčkih preprečimo smrtonosne alergije

29. 5. 2024
Deli
Revolucionarno odkritje: kako lahko že pri štirimesečnih dojenčkih preprečimo smrtonosne alergije (foto: Profimedia)
Profimedia

Na "laž" so postavili številna doslej znana dejstva glede alergij otrok.

Približno eden od 50 britanskih otrok je alergičen na arašide, stopnje alergij pa drastično naraščajo. Toda strokovnjakis o prišli do revolucionarnega odkritja! Izpostavljanje dojenčkov arašidom že od štirih mesecev starosti dalje lahko zmanjša tveganje za smrtonosne alergije na arašide za kar 71 odstotkov, je razkrila študija.

Ne spreglejte

Reakcije na arašide so lahko smrtno nevarne in jih lahko sprožijo že majhne količine oreščkov v hrani. Strokovnjaki na King's College v Londonu so ugotovili, da dosledno izpostavljanje dojenčkov in malčkov arašidom od mladih nog pomaga pri zaščiti pred alergijami. Profesor George Du Toit, ki je sodeloval pri raziskavi, je dejal: "To je varna in zelo učinkovita intervencija, ki jo lahko začnemo že pri štirih mesecih starosti."

Profimedia

Študija, objavljena v reviji NEJM Evidence, je vključevala 640 otrok, razdeljenih v dve skupini. Otroci v eni skupini so postopoma povečevali uživanje arašidov od rojstva do petega leta starosti, medtem ko otroci v drugi skupini v tem obdobju sploh niso jedli arašidov.

Začnite z arašidovim maslom

Rezultati so pokazali, da so bili le štiri odstotki otrok, ki so jedli arašide, alergični do dvanajstega leta starosti, v primerjavi s 15 odstotki tistih, ki arašidov niso jedli. Profesor Du Toit je izračunal, da je uživanje arašidov v zgodnjem otroštvu privedlo do 71 odstotkov nižjega tveganja za alergijo v najstniških letih. Pojasnil je, da lahko otroci začnejo z arašidovim maslom ali arašidovimi prigrizki, ko so dovolj stari, da preidejo z mleka na trdo hrano. 

Profimedia

Znanstveniki menijo, da lahko varna izpostavljenost imunskemu sistemu majhnim količinam alergena nauči telo, da ne povzroča reakcij. Dr. Jeanne Marrazzo, predstavnica ameriškega nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni, ki je financiral študijo, je dejala: "Ti izsledki bi morali okrepiti zaupanje staršev, da hranjenje njihovih majhnih otrok z arašidovimi izdelki lahko zagotovi trajno zaščito pred alergijo na arašide. Doseg široke uporabe te preproste strategije bi lahko vsako leto preprečil na tisoče primerov alergij."

Vir: The Sun

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič