Nova raziskava vas bo prisilila, da dvakrat premislite o tem, kako pogosto perete rjuhe

3. 7. 2024
Deli
Splošno pravilo je, da bi morali rjuhe in drugo posteljnino prati približno enkrat na teden. (foto: Profimedia)
Profimedia

Spanje na sveže opranih rjuhah v vaši urejeni in čisti spalnici ob koncu dneva mora biti visoko na seznamu preprostih življenjskih užitkov.

Vendar pa večurno pranje, sušenja in zlaganja posteljnine ni preveč zabavno, zato je prelahko odložiti to gospodinjsko opravilo. Zato ne preseneča, da je nova raziskava potrdila, da rjuh verjetno ne perete tako pogosto, kot bi morali, poroča Apartment Therapy.

Preberite še:

Glede na novo študijo Mattress Advisory povprečna oseba zamenja posteljnino vsak mesec – natančneje na 24 dni. To je veliko dlje, kot priporočajo strokovnjaki, in obstaja veliko razlogov, zakaj bi morali rjuhe prati veliko pogosteje kot vsakih 24 dni.

Medtem ko spite, vaše rjuhe absorbirajo vaš znoj, olje, kožne celice in vse druge nečistoče, ki so še na vaši koži ali laseh. Dlje kot čakate na pranje rjuh, dlje časa se lahko mikrobi razvijejo na rjuhah in potencialno dražijo vašo kožo.

Nastale bakterije, pršice in plesen lahko povzročijo vnetja, srbečico in akne ter ekceme. Splošno pravilo je, da bi morali rjuhe in drugo posteljnino prati približno enkrat na teden.

Prevleko za odejo, odeje, ki jih redno uporabljate, in prevleke za vzglavnike prav tako operite enkrat tedensko. Blazine je treba prati dvakrat letno, morebitne okrasne blazine pa enkrat mesečno.

Preberite še: