Je zdravo, če v posteljo ležete goli? Tu je 5 posledic, ki vam bodo dale misliti

8. 5. 2024
Deli
Je zdravo, če v posteljo ležete goli? Tu je 5 posledic, ki vam bodo dale misliti (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste se že kdaj v posteljo odpravili povsem goli? Poglejmo, kakšne posledice to prinaša. 

Imate priljubljeno pižamo, ki jo nosite vedno, kadar ni v pranju? Ali vam je vseeno, v čem zvečer ležete v posteljo? No, vsekakor vam svetujemo, da oblačila redno menjate in si jih nadanete kmalu pred odhodom v posteljo, da ne boste v spalnico vnesli nepotrebnih nečistoč. Poglejmo, kaj bi se zgodilo, če bi spali popolnoma goli. 

Če redno spite goli, ali spite ob nekom, ki si rad privošči spanje v Adamovem kostumu, potem ste si verjetno že zastavili vprašanje, ali je to sploh zdravo?

Ne spreglejte:

Kar nekaj razlogov podpira golo spanje: 

Nižja temperatura kože

Kadar je vaša spalnica prevroča, se večkrat ponoči prebudite in imate nemiren spanec. Najbolj optimalno je, če je v spalnici kakšno stopinjo nižja temperatura kot v ostalih prostorih. Tako bo spanec kvalitetnejši in vi se boste prebudili naspani ter za spremembo pripravljeni na vse kar vas čaka. Spanje brez oblačil lahko pripomore k nižji telesni temperaturi in posledično k trdnejšemu spancu. 

Če vas je ideja zamikala in boste poskusili, si dajte priložnost vsaj kakšen teden in opazujte, kako se počutite. Seveda je pomembno, da ponoči še vedno spite dovolj ur, ne jeste težkih obrokov tik pred spanjem, ustvarite svojo večerno rutino ... Golo spanje pa bo dodalo piko na i. 

Okrepi povezanost med partnerjema

Popolnoma goli se običajno pokažemo zgolj partnerju in poleg sramu za to obstaja dobro pojasnilo: nagi smo tudi najbolj ranljivi. Prav tako v spanju, ko ne vemo, kaj se dogaja okrog nas. Če to dvoje združite in v golo spanje prepričate še partnerja, lahko poglobita vajino vez in se še bolj povežeta. Stik kože s kožo ljubljene osebe lahko zmanjša stres in okrepi fizično počutje, pomiri napete misli, intimnosti da večji pomen, popestri zabavo med rjuhami ... Poskusita in morda bodo vajine noči (spet) postale burne in romantične. 

Boljša samopodoba

Ni pomembno, ali spite sami ali s partnerjem, kadar ste goli, lahko izboljšate svojo samopodobo. Ko preživljate čas goli, in to ne nujno le med spanjem, s tem pozitivno vplivate na samopodobo, samozavest in zadovoljstvo s svojim telesom. Čeprav se vam ne zdi, da bi to lahko pomagalo, poskusite. Posebej, kadar hujšate ali želite okrepiti določen del telesa. Seveda poskrbite, da boste goli ob primernem času in na primernih mestih. 

Manjše tveganje za glivične okužbe pri ženskah

Pri ženskah lahko spanje brez oblačil zmanjša tveganje za glivične okužbe. Določene glivice se namreč najbolje razvijajo v toplem in vlažnem okolju, tudi v tesnem materialu, ki prekriva intimne predele kot so spodnjice. Zato je dobro, če včasih nosite ohlapnejša oblačila ali preprosto ... nič. Eden od načinov, da se izognete nadležni srbečici, pekočemu občutku, nenavadnemu izcedku, rdečici in drugim neprijetnim simptomov, je ta, da povečate pretok zraka tudi "tam spodaj". Najlažje boste to dosegli, ko ste goli, poleg tega bo občutek boljši, bo vas ne bo nič tiščalo. 

Večje število semenčic pri moških

Ob višjih temperaturah se ne boste le premetavali in precej slabo spali, pač pa to lahko vpliva tudi na število semenčic pri moških. Dvig temperature je namreč povezan z manjšo proizvodnjo semenčic, zato se moškim, ki imajo težave s plodnostjo, odsvetuje obisk masažnih vročih bazenov ter nošenje oprijetih hlač in tesnega spodnjega perila. Iz tega razloga je bolje nositi boksarice kot katere druge vrste spodnjih hlač, saj so ohlapnejše in udobnejše za nošenje. 

Kaj pa slabe strani? 

Pri golem spanju se najdejo tudi minusi, in ta vas morda odvrne od takšnega početja. Če ugotovite, da to ni ravno za vas, še vedno lahko nosite ohlapna oblačila in s tem omogočite lažje hlajenje telesa. 

Kateri razlog ne zagovarja golega spanja? Prdci. Med izpuščanjem plinov se sprosti še marsikaj drugega kot topel zrak, kar včasih tudi zavohate. In glede na to, da pline izpuščamo 14-krat do 23-krat dnevno, se vsaj delno to zgodi med spanjem. Kadar spite goli, obstaja nevarnost, da se bakterije iz črevesja prenesejo na rjuhe, kar vključuje tudi del iztrebkov. Vendar raziskovalci pomirjanjo, da naj to ne bi bilo preveč nevarno, zato bi moralo zadostovati pogostejše pranje posteljnine. 

Vir: www.everydayhealth.com

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih