30 obupnih nasvetov za zdravje in dobro počutje, ki jih raje ne upoštevajte

30 obupnih nasvetov za zdravje in dobro počutje, ki jih raje ne upoštevajte (foto: Profimedia) Profimedia
28. 8. 2019

Zbrali smo 30 pogostih nasvetov, ki krožijo med ljudmi, a so vsi po vrsti larifari.  Preverite, če ste tudi sami že kdaj nasedli kateremu od teh urbanih mitov.

1. Sramne dlake je treba briti

Imamo jih z razlogom – da ščitijo intimne predele! Če želite, jih vsekakor lahko brijete, depilirate ali epilirate, nikakor pa to ne vpliva na zdravstveno stanje v mednožju. Kvečjemu obratno: napačno britje lahko privede do številnih neprijetnosti (mozoljčki, vnetja).

2. Z eliminacijsko dieto boste shujšali!

Dieta je namenjena ugotavljanju, na katero hrano ste alergični in ne hujšanju.

3. Če ga pravočasno 'potegne ven', ne morete zanositi

Kar 4 % parov dobi otroka, ker so se zanašali na metodo umika penisa iz vagine tik pred ejakuacijo. Ne igrajte se, če niste pripravljeni na posledice.

4. Če želite shujšati, je treba telovaditi, hrana sploh ni pomembna

To še zdaleč ne drži. Zdrava in uravnotežena prehrana igra pri nadzorovanju in izgubi telesne teže veliko vlogo. Če telovadite vsak dan in se zvečer bašete s prigrizki, bodo trpeli vaši notranji organi, četudi boste morda uspeli izgubiti nekaj kil.

5. Če jeste zvečer, se boste zagotovo zredili

Nekatere raziskave kažejo, da prigrizek pred spanjem lahko celo zmanjša vašo dnevno potrebo po hrani oziroma, da pojeste manj, če si zvečer, ko ste lačni, dovolite nesti v usta nekaj malega. Še posebej se priporočajo beljakovine in solata, ki naj bi blagodejno vplivala na spanec.

Najboljši nasvet je: jejte, kadar ste lačni in ne najejte se tik preden ležete v posteljo, saj boste obremenili prebavila in želodec in posledično slabše spali.

6. Tveganje za Alzheimerjevo bolezen je odvisno od vaših genov

To do neke mere drži, vendar pa veliko vlogo igra tudi vaš življenjski stil. Pravilna prehrana, redno gibanje, krepčilen spanec in vaje za možgane lahko močno zavirajo njihovo degradacijo.

7. Če ste noseči, se kar poslovite od kave

Raziskava svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da 200 mg kofeina na dan dejansko uspešno preprečuje tveganje za spontani splav in prezgodnji porod. Veliki ljubitelji kave si lahko brez slabe vesti privoščijo eno na dan, če je potreba večja, pa jo lahko zadovoljijo z brezkofeinsko različico.

8. Pri mačku najbolj pomagajo športni napitki

Športne pijače vam lahko pomagajo pri hidraciji, ne morejo pa pozdraviti mačka, ker ni nastal zaradi izgubljenih elektrolitov. 

Preberite še: 5 stvari, ki se zgodijo, če dva tedna ne pijete alkohola

9. Izpiranje vagine je najboljša preventiva

Vagina se čisti sama od sebe. Preveč tuširanja in izpiranja lahko povzroči škodo, saj s curkom odstranite tudi koristne mikrobe.

10. Rano je najbolje namočiti v slano vodo

Slana voda ni sterilna in lahko vsebuje različne bakterije. Rano vselej izperite pod tekočo vodo, jo osušite in čez nalepite obliž.

11. Koščki v menstrualni krvi kažejo na nevarnost!

Gre za povsem normalen pojav, še posebej pri ženskah, ki imajo močan menstrualni tok. Ni razloga za paniko.

12. Jabolčni kis pomaga pri prehladu

Nekateri trdijo, da uživanje jabolčnega kisa spremeni pH vašega telesa in uniči viruse. To ni znanstveno dokazano, teste so delali le na bakterijah zunaj telesa, ki pa se obnašajo drugače kot viruse in kot bakterije zunaj telesa.

13. Dodatne vitamine morate jemati samo ob nosečnosti

Bolje je, da vzpostavite ravnovesje v organizmu že prej, sploh, če veste, da vam določenih vitaminov primanjkuje. Večina zdravnikov priporoča, da jih začnete jemati ob načrtovanju nosečnosti in jih jemljete tudi po porodu - v času dojenja.

14. Body wrap vam pomaga izgubiti telesno težo

Žal ni nikakršnega čarobnega tretmaja, ki bi vam pomagal shujšati brez telovadbe in pravilne prehrane. Body wrap pripomore k temu, da delujete bolj vitko, predvsem zato, ker boste izgubili več vode, to pa je zgolj začasna rešitev.

15. Med tuširanjem si ni potrebno posebej umivati stopal

… Ker voda skupaj z milom tekom tuširanja že več čas teče po nogah, bi lahko logično sklepali. Na podplatih se nabere največ umazanije, zato vam ta lenobni izgovor ne bo dosti pomagal.

16. Celo življenje morate jemati enake kontracepcijske tabletke

Večina žensk jih vsaj enkrat v življenju zamenja, saj se spreminjajo navzven in navznoter – s tem pa tudi njihovi hormoni.

Preberite še: 10 mitov in legend o jemanju kontracepcijskih tabletk

17.  Gripo lahko dobite le enkrat na leto

Žal ne, ker obstaja več različnih virusov in če ste preboleli enega, še ne pomeni, da ste odporni na vse ostale.

18. Bazična voda je veliko bolj zdrava od navadne vode

Bazična voda ima pH med 8 in 9, kar je za dve stopnji več od navadne - nevtralne vode. Tisti, ki jih skrbi zakisanost telesa, prisegajo na bazično, v resnici pa ni dokazov, da bi ta bolje vplivala na zdravje od običajne vode.

19.  Ni vam treba čistiti popka

V njem se nabira najrazličnejša umazanija: ostanki mrtvih kožnih celic, pot, mucki z oblačil itd. Bakterije in glivice lahko tam nemoteno rastejo in se širijo, zato ga redno umivajte z vodo in nežnim milom.

20. Domači med odganja alergijo na cvetni prah

Ni znanstvenih dokazov, da bi vam to zares pomagalo. Lokalno pridelan med sicer res vsebuje cvetni prah, ki se nahaja v zraku, kjer živite … A ta žal ni nujno enak tistemu, kar vam povzroča alergijo (trave, drevesa, različne rastline, ki cvetijo …)

21. V vodi se menstruacija ustavi

Ginekologi samo zaprepadeno zmajujejo z glavami. Če je vaše telo v vodi, še ne pomeni, da se znotraj njega ne odvijajo procesi kot običajno …

22. Če jemljete kontracepcijske tabletke, se boste zagotovo zredili

Mnogo žensk poroča, da so se ob jemanju kontracepcijskih tabletk zredile, ampak to gre pripisati napačnim odmerkom hormonov, ki so v vsakih tabletkah različni. Težave povzroča predvsem prevelika doza estrogena. Najbolje je, da skupaj z ginekologom odkrijete pravo vrsto tabletk za vas.

23. Če se stuširate takoj po seksu, ne boste zanosili

Ko bi bilo le  tako preprosto! Tuširanje takoj po seksu zelo odsvetujejo, saj to zmoti ravnovesje, ki ga vzpostavljajo bakterije v vagini že same po sebi. Zdravniki svetujejo, da greste takoj po seksu urinirat, stuširajte pa se raje pred seksom.

Preberite še: tega po seksu ne počnite

24. Kokosovo olje preprečuje sončne opekline

Dermatologi pravijo, da ni dokazov za to trditev. Zaenkrat še vedno velja, da aloe vera najbolj pomaga.

25. Če hočete vzpostaviti ravnovesje v prebavilih, jejte jogurte z dodanimi probiotiki

… Ki so ponavadi prava sladkorna bomba, v kateri se nahajajo najbolj nizkocenovni probiotiki, ki nimajo velike moči. Raje uživajte hrano, ki je naravno bogata s probiotiki ali pa se z nutricionistom pogovorite o ustreznih prehranskih dodatkih.

26. Vsak človek bi moral jemati multivitamine

Ni res. Če jeste uravnoteženo hrano, bogato z vitamini in minerali, morda ne potrebujete nobenih dodatkov. Preden zapravite celo premoženje za razne prehranske dodatke, preverite kri pri zdravniku.

27. Detoks čaji so odličen pripomoček za hujšanje

Na tržišču je mnogo čajev, ki naj bi spodbujali prebavo, zavirali apetiti in vam pomagali izgubiti nekaj kilogramov na teden. Žal je vse samo pravljica.

Obstajajo sicer diuretični čaji, ki vas bodo pognali na stranišče … ampak ti niso namenjeni hujšanju.

Večina ima neprijetne stranske učinke: napenjanje, driska, slabost, obupen vonj in neprijeten okus. Raje ne.

28. Če niste zunaj, ne potrebujete zaščite proti soncu

Le kdo vam je to povedal! Če ste ob oknu, skozi katerega sije sonce, na primer med vožnjo v avtu, ste še vedno izpostavljeni škodljivim UV žarkom. Namažite se s kremo za sončenje in nosite sončna očala!

29. Izogibajte se soji, saj povzroča raka

Vsi smo že slišali, da soja povišuje raven estrogena in posledično povečuje tveganje za raka na dojkah in na materničnem vratu. Te študije so zastarele, opravljene pa so bile na poskusih z mišmi. Vi pa niste miš, kajne? Vsekakor poskrbite, da uživate bio sojo brez GSO.

30. Po odvajanju blata, se morate obrisati z mokrim robčkom

Saj vendar niste trimesečni dojenček! Koža okrog anusa je zelo občutljiva, zato ni priporočljivo pretiravati z robčki, ki vsebujejo razne dišave in umetne dodatke.

Če predel okrog anusa ostane vlažen, se tam rade množijo neprijazne bakterije. Brisanje z običajnim toaletnim papirjem in tuširanje z navadno vodo povsem zadošča.

Preberite še: 15 simptomov, ki kažejo na zgodnjo multiplo sklerozo pri ženskah 

vh

Vir: Women's Health Mag