25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Inkontinenca: Mokrenje je še vedno tabu

26. 10. 2009 Vir: Lisa

Ljudje o inkontinenci neradi govorijo in navadno obiščejo zdravnika šele, ko stanje postane nevzdržno.

Družba Paul Hartmann je organizirala posvet na temo inkontinence z namenom spodbujanja razprav in informiranja javnosti o preventivi in najsodobnejših načinih pomoči pri ohranjanju visoke kakovosti življenja obolelih za inkontinenco, ki ni vedno vezana na starost.

Predstavnik družbe Paul Hartmann Gregor Usenik je razpravo o inkontinenci odprl z naslednjimi besedami: "Razprava je mišljena kot začetek nacionalne kampanje ozaveščanja javnosti, nadaljevala pa se bo z okroglimi mizami in primernimi zgodbami v tiskanih medijih. Ozaveščanje javnosti in spodbujanje govora o inkontinenci brez sramu je ključnega pomena. Po našem mnenju bo to ustvarilo osnovo za zgodnjo preventivo in omogočilo kakovostno življenje oseb, ki trpijo za inkontinenco."

Urgentna, 'overflow' in stresna inkontinenca

Obstaja več vrst inkontinence: urgentna inkontinenca, 'overflow' inkontinenca in stresna inkontinenca.

Za urgentno inkontinenco je značilno nenadno močno tiščanje na vodo, ki mu sledi uhajanje urina, tako da je treba takoj na stranišče. Do inkontinence lahko pride tudi zaradi motenj v prenosu živčnih impulzov, kar se dogaja pri sladkornih bolnikih in bolnikih, ki so utrpeli možgansko kap ter pri paraplegikih.

Moškim s povečano prostato, ki pritiska na izhod in s tem onemogoča praznjenje mehurja, ko je ta poln, urin uhaja po kapljicah. To je 'overflow' inkontinenca.

Najpogostejša oblika je stresna inkontinenca, kjer gre za uhajanje vode pri aktivnostih, kot so smejanje, kihanje, dvigovanje težkih stvari, ki povzročijo pritisk v trebušni votlini.

Pri malenkostnem uhajanju urina ob omenjenih aktivnostih govorimo o blagi inkontinenci. O hudi obliki inkontinence pa govorimo, ko je uhajanje občutno celo, ko se samo sklonimo ali vstanemo s stola.

Okrepitev mišic

Za uhajanje vode pri stresni inkontinenci je kriva oslabljena mišica zapiralka ali sfinkter, ki je tik pod izhodom mehurja ali mišice in vezi medeničnega dna.

Razlogov za oslabitev mišic, ki zadržujejo urin, je več. Sreča je, da jih lahko okrepimo in se rešimo težav s telovadbo za te mišice. Med najbolj razširjeno telovadbo za te mišice sodijo Keglove vaje.

Na posvetu Inkontinenca - eden redkih, še obstoječih tabujev 21. stoletja so različni strokovnjaki inkontinenco osvetlili vsak s svoje plati.

Ginekologinja Kristina Drusany Starič, dr. med. , je poudarila, da je uhajanje urina dvakrat pogostejše pri ženskah kot pri moških. O vplivu prehrane na inkontinenco je spregovorila dietetičarka Andreja Širca Čampa in opozorila, da lahko pri lajšanju težav z inkontinenco nasvet, kot je pijte manj tekočine, prinese neželene učinke. Seveda pa pravilna prehrana lajša to bolezen in je primerna za preventivo. Kako je živeti z inkontinenco, je povedala Lorena Meglič, tudi sama obolela za inkontinenco in predsednica Društva Mena iz Maribora. Društvo se ukvarja z inkontinentnimi bolniki in svetuje na priljubljenem portalu (med. over. net), ki skrbi za ozaveščanje o inkontinenci.

Preventiva z vadbo

Spopadanje s to boleznijo, ki je še vedno odeta v tišino, bi bilo lažje, če bi o njej več govorili in spoznavali ozadje ter predvsem preventivo.

Pomen gibanja je pri tem velik, z vajami pa je seznanjen le redko kdo. Barbara Subotič, vaditeljica v Pilates holističnem centru, kjer rekreativce in športnike spoznava s pozitivnimi učinki pilatesa in njegovimi izpeljankami, je na posvetu predstavila preproste vaje, ki jih lahko delamo vsak dan, in tudi vaje, ki se jih lahko naučimo pravilno izvajati v katerem od pilates centrov ter jih pozneje izvajamo sami doma v miru.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri